Wease är nykomlingen inom längdskidkläder

Wease står för enkelhet, stil, kvalité och hållbarhet och är nykomlingen inom längdskidkläder. Vi har träffat de två f.d elitskidåkarna Björn Lind och Fredrik Persson som ligger bakom det nya klädmärket.

Wease är ett nytänkande varumärke med ambition att ”förnya” längdsporten och göra den mer attraktiv. De två f.d längskidåkarna Fredrik Persson, med landslagsmeriter och flertalet WC starter och Björn Lind, med två OS-guld och flertalet WC segrar, ligger bakom det nya varumärket Wease. Målgruppen som man vänder sig till är den medvetne skidåkaren som värnar om stil, kvalité och hållbarhet.

– Wease är laddat med hållbara produkter i en stilren skandinavisk design och ett tillhörande upplevelsekoncept – en kombination som tidigare ej funnits på marknaden. Med Wease vill vi förnya längdsporten, inspirera till en balanserad livsstil och bidra till en mer hållbar miljö, säger Björn Lind.

Hur föddes idén om Wease?

– Vi jobbade båda två på olika klädföretag i sportbranschen och därav möttes vi några gånger per år på mässor och liknande events. Eftersom vi kände varandra sedan skidåkartiden så blev det naturligt att vi då snackade med varandra och umgicks, vi upptäckte snart att vi tyckte likadant om vad som kunde göras bättre och annorlunda i branschen. Efter olika anledningar så slutade vi på våra respektive jobb men fortsatte hålla kontakten, och vi fortsatte även diskussionerna om vad vi tyckte och fortsatt tycker kan göras bättre, så vi bestämde oss för att starta ett eget varumärke, säger Fredrik Persson.

Och anledningarna var flera:

– Vi brinner för att göra snyggare kläder för skidåkare, kläder som inte behövde uppfylla alla olika länders önskemål om färger och konstiga tryck. Vi ville helt enkelt göra skidkläder som vi själva vill bära när vi tränar, kläder med en skandinavisk design och känsla. Något vi själva är stolta över och något som liknar de kläder vi bär till vardags. Varför se ut som utsmyckade julgranar bara för att vi ska ut och åka skidor, säger Björn och fortsätter.

-Vi hade båda två sett hur klädindustrin fungerar och vill bidra till att skapa ett klädmärke som verkligen tar hänsyn till miljön. Möjligheterna finns ju att göra det bättre, välja tyger som är tillverkade av, eller på, ett miljövänligare sätt, korta ned frakterna genom att producera kläderna närmare där de ska användas osv. Dock så är ju alla dessa sätt att producera kläder dyrare än alternativet som görs idag och därför väljs det alltför ofta bort. Dock så tror vi att det finns en efterfrågan på detta, folk är eller kommer att vara villiga att betala för ett plagg som är gjort på ett bättre miljömässigt sätt. Detta är i varje fall vår ambition och tro.

-Att försöka sälja och vara på plats där slutkonsumenten finns d.v.s att vi ska vara på plats ute på skid- och löptävlingar för att verkligen möta och sälja till kunden direkt. Det och att försöka bygga försäljningen genom vår webbshop. Varför skall inte det fungera inom längdskidsporten? Vi har en stor tro på att detta är framtiden och det är något vi fokuserar mycket på.

Namnet Wease kommer utifrån ett uttryck som de själva använde internt när de tränade och tävlade.

– Vi hade en jargong ibland oss åkare under denna tiden och ett utryck som vi då ofta sa var just: Wease! och det var vår förkortning av ”winning easy”, vi använde det när vi hade lyckats vara före varandra på någon intervall eller när vi själva hade gjort ett bra träningspass. Så när vi sedan skulle komma på något namn till vårt klädmärke så kändes ”winning easy=Wease” passande. När det sedan gick att registrera som ett varumärke och ej var taget eller skyddat så körde vi på det helt enkelt, säger Björn.

För hålla kvallitén på kläderna är de båda delaktiga i hela utvecklingsprocessen och jobbar dessutom med ambassadörer som Calle Halfvarsson och Teodor Peterson.

– Detta gör vi för att säkerställa att funktionen alltid är den bästa. Vårt mål är att den aldrig får bli lidande för att vi t.ex väljer miljövänligare material i våra produkter.

 

Var kan man köpa produkterna?

– I dagsläget finns kläderna att köpa via vår egen webbshop wease.se samt på vissa utvalda specialistbutiker inom längdskidor i Sverige; Orsa Grönklitt, Storhogna och Åre Björnen Skidcenter. Där hittar man vår Wease shop in shop där man kan handla utvalda längdprodukter på plats samt enkelt och förmånligt beställa från hela vår kollektion online.

– Självklart finns vi också på plats med vår egen ”pop-up store” på flertalet event. Där man både kan prova och köpa våra kläder. Dessutom finns alltid möjligheten att ta en kopp kaffe och prata skidåkning eller träning med någon av oss under dessa event.


Hur ser ni på framtiden för Wease? 

-Vi hoppas självklart att fler får upp ögonen för Wease och att fler i framtiden väljer oss, dels p.g.a vår design men också p.g.a vårt fokus på att göra vårt bästa ur miljösynpunkt samt att vi som grundare själva brinner för träning och längdskidor. Vårt mål och vår dröm är att en dag kunna bli så pass stora att vi har möjlighet att se vårt landslag i Wease kläder, att se nuvarande ”skidstjärnor” träna och tävla i våra produkter skulle vara en stor ära och ett bevis att de också vill vara med att bidra till en mer hållbar miljö.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *