Emma Ribom: ”Vill kriga om medaljerna”

På måndag startar junior-VM i Rumänien och precis som förra året finns Emma Ribom från Kalix med i truppen. Nu, med ett års mer erfarenhet, siktar hon ännu högre. 
— Jag vill vara med och kriga om medaljerna, säger hon till skidzonen.

Emma Ribom, 18 år, har provat de flesta idrotter innan skidåkningen tog över. Hon var framgångsrik i framför allt fotboll, där hon spelade i norrbottens länslag.

— Då jag var liten ville jag testa och vara med på allt. Hockey, bandy, handboll, alpint, basket. Fotboll höll jag på med väldigt länge men slutade sommaren innan jag började skidgymnasiet, säger Ribom som fastnade för skidorna och nu pluggar samhällsprogrammet på Gällivare skidgymnasium.

— Jag har alltid åkt skidor, så länge jag kan minnas. Mamma och pappa har berättat hur jag åkte varv på varv runt huset redan i tidig ålder. Sedan tog dem med mig på skidskola och sen dess har jag varit fast. Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt roligt, säger hon.

150603 Emma Ribom 3 juni 2015 i …rnskšldsvik. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Emma Ribom, har under säsongen 2015/2016 tillhört juniorlandslaget.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

På måndag börjar mästerskapet men Snöläget i Rumänien är för tillfället riktigt dåliga och truppen får inte testa banorna än. Snöläggningen ska påbörjas imorgon lördag. Trots det ser Ribom positivt på mästerskapet och hoppas nå höga höjder.

— Det blir löpning fram tills dess att de lägger ut snön. Annars är det bra här, kanon fin anläggning och boende, säger hon och fortsätter.

— Vill få till riktigt bra prestationer här nere i Rumänien, mina livs bästa tävlingar. Jag vill vara med och kriga om medaljerna, säger hon.

Och medaljerna ska hon nå med hjälp av en viss norsk…

— Jag och Ebba införskaffade Petter Northugs biografi påväg hit till Rumänien. Så förutom att må bra och ha kul, så kommer vi väl läsa lite i den boken då vi får tid över.


Fem snabba med Emma Ribom:

Främsta meriter: 3 USM guld, 1 silver. 3 JSM medaljer, 3 segrar i Scandic cup, 6:a och 10:a Skandinavisk cup Vuokatti.

Främsta meriter i något annat: Norrbottens länslag i fotboll, elitflicklägret Halmstad 2012

Förebild: Astrid Jacobsen. Hennes karriär, inställning och styrka inspirerar mig.

Favoritdistans: Skiathlon

Gör om 10 år: Lever på min skidåkning, är ute på världscup och krigar om medaljer på OS och VM.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *