Veteranen Södergren visar vägen i Bruksvallarna

För snart tio år sedan stakade Anders Södergren i mål som silvermedaljör på VM-femmilen i Val di Fiemme. Nu satsar den 35-årige landslagsveteranen på nya VM-framgångar i Italien i februari.

– Pressmeddelande skidförbundet

– Sommarträningen har gått bra och jag känner mig mycket motiverad, säger vägvisaren under längdlandslagets läger i Bruksvallarna.

Han debuterade i världscupen 1999 och har sedan dess gjort 111 individuella VC-starter, sex VM och två OS.
Meritlistan är bland de tyngsta i svensk längdskidhistoria: Bragdguld, OS-guld och brons i stafett, två individuella VM-silver och ett silver och två brons i stafett.
Lägg därtill 14 pallplaceringar i världscupen, varav tre segrar. Och 16 SM-guld!

Man skulle kunna tro att Anders Södergren var mätt och belåten på alla tävlingar, resor, läger och hårda fighter mot världseliten.
Men icke.
– Det är fortfarande jätteroligt att träna och jag är sugen på att tävla om medaljerna i Val di Fiemme. Jämfört med motsvarande tid ifjol ligger jag klart bättre till. Jag är helt enkelt starkare och rappare i steget, säger Anders Södergren som på sistone vunnit tre löptävlingar och visat imponerande takter på vägarna i Söderhamn och i Ramundbergets och Bruksvallarnas tuffa och krävande fjällterräng.

Bruksvallarna är som ett andra hem för Anders Södergren där familjen, barnen Julia, Joline och fru Lisa,  har eget hus strax intill skidspåret upp mot Mittåkläppen.
– Jag älskar den här miljön, särskilt när vädret är bra och man kan njuta fullt ut av landskapet på de långa passen…

Herrtränaren Arild Monsen har utsett Södergren till vägvisare  när laget ska ut och springa på fjällen de kommande nio dagarna.
– Fast jag ger honom besked att vi inte ska inte springa upp och ner på alla fjäll i området, vilket lätt kan ske om Anders själv får bestämma, skrattar Monsen som är nöjd med det han sett av Södergren i sommar.
– För Anders del är det inte antalet träningstimmar som är avgörande. Han står på en solid grund. Det går mer ut på att förädla tiden han tränar, att innehållet blir rätt och kvalitativt. Jag bedömer att vi är en god bit på väg mot att lyfta kapaciteten tillbaka till den nivå Anders låg på för ett par år sedan. Lyckas det, och han får vara frisk och skadefri, ja då kan han mycket väl vara med och slåss om medaljer i Val di Fiemme, igen. Kapacitet finns!

Förbundskaptenen Lars Öberg samlade längdlandslaget på måndagskvällen. Alla, sånär som på ryggskadade Sofia Bleckur, var på plats.
– Det här är sista barmarkslägret i Sverige den här säsongen. I oktober är vi i Livigno och Val Senales. Läget är gott i såväl herr som damlaget och vi glädjer oss alla till att få träna här i Bruksvallarna där boende, mat och förhållanden för löpning och rullskidåkning är mycket bra.

Damtränaren Rikard Grip tillägger:
– Vi höjer intensiteten ett snäpp på fartpassen, tjejerna är på tårna och ingen behöver påminna dem att det är tävlingspremiär här i Bruksvallarna om 2,5 månad.

Längdlandslaget i Bruksvallarna 4-12/9

Damer:
 Charlotte Kalla, Piteå Elit, Anna Haag, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Emma Wikén, Åsarna IK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Hanna Brodin, Åsarna IK och Maria Rydqvist, Älvdalens IF.

Lisa Larsen, Sundbybergs IK och Jennie Öberg, Piteå Elit är inbjudna från Team 2015.

Herrar:
 Teodor Peterson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians,  Johan Olsson, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Emil Jönsson, Årsunda IF, Anders Södergren, Östersunds SK, samt Jesper Modin, Piteå Elit och Jens Eriksson, Dala-Floda IF.

Lars Nelson, Åsarna IK är inbjuden från Team 2015.

Kontaktpersoner: 
Lars Öberg, förbundskapten,  070-372 24 99, Arild Monsen, landslagstränare herrar, +47 41 264 139, Rikard Grip, landslagstränare damer, 070/372 14 05.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även