Världens snabbaste skidåkare kommer till Östersund

Längdåkningens egen Usain Bolt till start i VW Supersprint i Östersund. ”Jag har som mål att slå nytt världsrekord i Östersund och gå ner på tiotalet”, säger den norske skidåkaren Ludvig Søgnen Jensen.

Världsrekordhållaren på 100 meter längdåkning för män – Ludvig Søgnen Jensen – är nu klar för start i VW Supersprint i Östersund den 27-29 oktober. Han planerar att gå på nock och sätta nytt världsrekord neråt tio sekunder.

”Jag siktar gå ner på låga tiotalet”, säger den dubbla världsrekordhållaren. I mars i år förbättrade ”Ludde” som han kallas, världsrekordet till 11,03 sek, det sattes vid tävlingar i Harma i Norge. Då slog han sitt eget rekord som tidigare löd på 11,56 sekunder.

Men nu tror han att det är möjligt att gå mot 10 sekunder blankt därmed närmar sig skidåkarna 100 meters sprinterna i löpning.

”Jag planerar definitivt för att putsa mitt eget världsrekord vid supersprinten i Östersund. Bra snö och väderförhållanden så är allt möjligt,” säger Ludvig Søgnen Jensen som har en lysande accelerationsteknik när det gäller kort sprint.

Fortfarande skiljer det någon sekund mellan 100 meter skidåkning och 100 meter löpning på bana. Världens just nu snabbaste bansprinter Usain Bolt har en topphastighet på 38 km/h och ett världsrekord på 9.58 sek.

”Diciplinen 100 meter sprint på skidor är ny och det är helt inom räckhåll för längdåkningen att gå ner på Usain Bolts sprinttider”, säger Ludvig Søgnen Jensen

Bland damerna innehålls världsrekordet på 100 meter längdåkning av norskan Marte Nordlunde med tiden 12,45 sekunder.

Stina Nilsson har en tid på 13,19 sekunder på sträckan och med den tiden satte hon världsrekord 2012.

FAKTA: Ludvig ”Ludde” Søgnen Jensen
Sociala medier: Luddeyo
Team: Jobzone. Klubb: Bærums Verk IF.
Född: 14.01.89.
Övrigt: Satsar mot supersprint på snö och wc/vm på rullskidor. Har vunnit i stort sett alla supersprinter de senaste åren. Första världsrekordet på Bislett-galan 2013, med tiden 11.54 sekunder. Putsade det rekordet vid tävlingar i Hamar Supersprint, Norge, 2017 till 11.03 sekunder.
Har som mål att vinna i Östersund och gå ner mot tio sekunder på 100 meter.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *