EU har kommit med nya direktiv gällande det hälsoskadliga ämnet fluor – Något som eventuellt kommer att påverka skidsporten. ”Det råder stor förvirring gällande läget” skriver NRK om det nya förbudet, som kan komma innebära ett förbud mot fluorvallor redan efter årsskiftet.
”FIS bör prata om det med en gång”, säger Knut Nystad, vallachef i Norge. FIS borde ha pratat om detta för länge sedan, säger jag.  

Hälso- och miljöeffekter av vallor innehållande fluor har diskuterats i media förr. Redan 2011 uppdagades riskerna med just fluorvallor och då hamnade vallarna i fokus. Ett forskningsarbete från Örebro universitet visade då att Sveriges landslagsvallare hade över 250 gånger förhöjda halter av det giftiga fluoret i kroppen. Foster- och leverskador är bara några av de negativa effekter giftet kan ha på människor.

Efter Birkebeinerrennet 2013 kom fluorvallan på tal igen. Då hade Bioforsk, ett norskt forskningsinstitut, upptäckt höga fluorhalter längs med bansträckningen. De menade att fluoret i snön smälte ner i bäckarna som slutligen hamnade i dricksvattnet. Erik Joner på Bioforsk skrev då att Fluorvallan borde förbjudas på loppet.

Den ekonomiska aspekt gällande fluorvallor ska också nämnas. Klubbarna har olika möjligheter att förse åkarna med det bästa materialet och just fluorvallan är allt annat än billig. Tillhör man en klubb eller familj med sämre ekonomi så förstår ni själva vad följden blir. Skidåkning kommer alltid att mer eller mindre vara en materialsport. Men att få bort en högst skadlig produkt, som bidrar till både hälsoproblem och mer orättvisa förhållanden, ser jag som en självklarhet.

Lösningen är enkel: Det är väl inte svårare än att man förbjuder skiten, för jag tycker det är skit. Vad är egentligen problemet? Vi har faktiskt inga världsrekord att ta hänsyn till, som till exempel friidrottare eller simmare skulle drabbas av vid en liknande materialförändring.

De yngre får större chans att få likvärdigt material samtidigt som vallarna slipper förstöra sin hälsa. Kan man kontrollera om folk har dopningspreparat i kroppen så tror jag det går att hålla koll på vallningen också. Stickprover i vallabussarna och skyhöga straff. Dessutom är det ju ganska lätt att se om någons glid sticker ut.

Ärendet har inte tagits upp inom FIS än, men Norges vallachef Knut Nystad säger att ”FIS bör prata om det här med en gång”.

Du har rätt Knut, men FIS borde ha pratat om detta för länge sedan. Då hade kanske både du, din och min pappa, eller mamma för den delen, sluppit riskera hälsan bara för att vi båda skulle ha lite bättre glid.

Fluor, no more!

Fotnot: Huruvida EU:s förbud kommer påverka skidsporten är ännu inte klart, lika så när förbudet i sådana fall införs.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *