Calle Halvfarsson klarade sig bra efter den otäcka kraschen. Foto: Bildbyrån

Calle Halvfarsson klarade sig som tur var utan skador i dagens dubbeljakt där han olyckligt föll i slutet av loppet. Urban Hallquist från Åsarna lyfter något viktigt när han kritiserar banläggningen på SM i sin insändare. ”Jag vill se utmanande utförslöpor och rejäla uppförsbackar utan att vi ska riskera åkarnas liv och lem”, skriver Urban. 

För 2 år sedan gick skid-SM i Falun och banorna där fick massiv kritik från åkarna dagarna innan så arrangörerna, med de Tekniska Delegaterna i spetsen, fick ändra banorna i sista stund. Och vad har man lärt sig av detta? Jo inte ett smack, samma sak händer i år igen.

Det verkar som om arrangörer försöker överträffa varandra med svåra banor, läs livsfarliga utförslöpor. Alla vurpor som vi fick se idag av diverse åkare från de som placerade sig längre ner i resultatlistan till de som ligger i världstoppen, är pga att skidutrustningen inte är anpassade till dessa farter. Att komma i 65-70 km/h och sedan tro det går att kantställa skidor utan stålkant eller carving 360 grader.

Jag satt med hjärtat i halsgropen när Calle Halvarsson dundrar ut i skogen och försvann. Skyddsnätet, eller vad man ska kalla det, är ett skämt. Några plastkäppar nertryckta i snön och därpå ett ”fiskenät” som ska fånga upp åkarna som kommer på stumma ben i dessa farter? Hur tänker man? Calle H berättade i intervjun efter loppet att han kände en rädsla att kraschen skulle sluta i ett träd när han åkte genom nätet med ryggen före. Som tur var klarade sig ett av våra största VM-hopp helskinnad denna gång. Men ska det behöva gå så långt att någon ska bli förlamad eller köra ihjäl sig på en tävling innan något görs? Alpina åkare åker visserligen lite fortare åtminstone i störtlopp men till skillnad från längdåkare har de bredare och stabilare skidor och pjäxor dessutom hjälm och ryggplatta som obligatorisk skyddsutrustning.

Jag vill se utmanande utförslöpor och rejäla uppförsbackar utan att vi ska riskera åkarnas liv och lem.

Skribent: Urban Hallquist

För att se klippet när Calle ramlar, klicka HÄR.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here