Uttagningskriterier junior- och seniortävlingar 2013/2014

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Här presenteras kriterier för uttagning till junior- och seniortävlingar, där utövare representerar Svenska Skidförbundet, säsongen 2013/2014.

Uttagning OS Sotji 2014

Sveriges Olympiska Kommitté tar slutgiltigt ut de åkare som ska representera Sverige vid de Olympiska spelen i Sotji 2014. SOK har som krav att åkare som ska vara aktuella för individuella OS-starter ska ha dokumenterad konkurrenskraft för topp 8-nivå inför OS.

En förhandsnominering till OS 2014 gjordes av SOK i maj 2013. Där nominerades följande individuella åkare: Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Emil Jönsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Teodor Peterson. Dessutom två stafettlag (herrar och damer) och två stafettlag i teamsprint (herrar och damer).

Nästa uttagning kommer att ske 19 december, 23 december och 14 januari.

Vi följer de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande när vi nominerar åkare dvs:

 • världscupresultat
 • Skandinaviska cupen
 • Team Sportia cup
 • övrig bedömning av faktiska omständigheter (exempelvis fall, vallning, materialproblem, sjukdomar, skador, etc.)

Ansvarig för nomineringar är förbundskapten, i samråd med landslagstränare och utvecklingsansvarig.

Uttagning världscupen

Utövare som prioriteras är de som bedöms ha kapacitet att prestera topp 3-placeringar i individuella lopp eller topp 6-placeringar vid total sammanlagd ställning i flerdagarstävlingar samt möjlighet till topp 6-placering i totala världscupen samt/eller totalt i de olika deltävlingarna inom världscupen.

Sveriges tävlingskvot i världscupen 2013/2014

Distanslopp damer: 6 åkare
Distanslopp herrar: 6 åkare
Sprintlopp damer: 6 åkare
Sprintlopp herrar: 7 åkare (Emil Jönsson har friplats)

Målsättningen är att starta med full kvot i samtliga världscuplopp, med undantag av Tour de Ski och tävlingshelgen i Polen.

När det gäller världscuptävlingarna i Polen, som kolliderar med SM, så ska åkaren ha chans på topp 3 i någon av cuperna för att eventuellt få åka dit. Att ha chans på topp 3 innebär att man ligger topp 5 i cupen innan den aktuella helgen med ”poängkänning” till pallen. I övriga fall prioriteras SM.

Kriterier för uttagning till världscuptävling

 • Världscupresultat
 • Resultatkrav världscupen sprint: åkare som placerar sig som sämst på semifinalplats premieras till nästa vc-tävling. Övrig bedömning av faktiska omständigheter under den aktuella tävlingen.
 • Resultatkrav världscupen distans: åkare som placerar sig bland de 15 främsta premieras till nästa vc-tävling. Övrig bedömning av faktiska omständigheter under den aktuella tävlingen.
 • Åkare tillhörande ”röd grupp” i förhållande till åkare som inte ingår i ”röd grupp”
 • U23-VM
 • Skandinaviska cupen
 • Team Sportia cup
 • SM-tävlingar i Umeå
 • Resultat på nationella FIS-tävlingar
 • Åkare med möjlighet till friplats på världscuptävling via resultat på Skandinavisk cup prioriteras i uttagning till Skandinavisk cup och därefter till vc-tävling oavsett resultat i den aktuella Skandinaviska cup-tävlingen

 Final Tour Falun

 Sveriges kvot baseras på följande regler/kriterier:

 • Topp-50 i den totala sammanställningen (världscup) direktkvalificeras.
 • Utöver detta så har Sverige även möjlighet att ställa upp med åkare som nått följande resultat: Vinnarna totalt i Skandinaviska cupen (eller motsvarande kontinental cup inom FIS) i dam- respektive herrklassen. U23-världsmästare i de olika distanserna i dam- respektive herrklass vid mästerskapet i Italien.

Ansvarig för uttagning till världscup är förbundskapten, i samråd med landslagstränare för längdlandslaget.

Nationell kvot

Sverige står denna säsong endast som värd för världscupfinalen i Falun.

World cup Final i Falun tillåter ingen nationell grupp. Men enligt tävlingsreglerna har det arrangerande landet rätt att ställa upp med sin nationella kvot (fem damer och fem herrar) vid en tävling i något av våra grannländer under samma världscupperiod som vc-finalen arrangeras. Detta kommer den aktuella säsongen att nyttjas i samband med världscuptävlingarna i Lahti.

Ansvarig för uttagning är förbundskapten, i samråd med landslagstränare, utvecklingsansvarig och tränaren för Team 2015.

Uttagning Skandinavisk cup

Efter varje tävlingshelg i Skandinaviska cupen har den sammanlagda ledaren i herr- respektive damklassen rätt till en friplats under kommande världscupsperiod.

Till varje tävlingshelg tas en svensk landslagstrupp ut. Det kommer att tas ut 8–10 åkare per helg som ska representera Sverige vid dessa tävlingar, förutom vid tävlingen i Sverige där alla åkare representerar respektive klubb.

För uttagning till Skandinavisk cup görs bedömning, utan rangordning, utifrån följande kriterier:

 • Aktuella resultat från Team Sportia cup
 • Nationella mästerskapstävlingar
 • Inom Sverige arrangerade FIS-tävlingar
 • Världscupresultat
 • Tidigare Skandinavisk cup-resultat
 • Åkare som ligger bra till i Skandinaviska cupen och har möjlighet att få friplats till världscupen
 • Yngre åkare som behöver komma ut och tävla internationellt.

Ansvarig för uttagning till Skandinavisk cup är utvecklingsansvarig, Team 2015-tränaren, i samråd med förbundskapten och landslagstränare.

U23-VM

U23-VM i Val di Fiemme, Italien avgörs 29/1–1/2. Sverige åker med en trupp på fyra damer och fyra herrar. Uttagningsperioden startar i Bruksvallarna 15–17/11 och pågår fram till SM i Umeå 16–19/1. Observationstävlingar är i första hand deltävlingarna i SM-Umeå, Skandinaviska cupen och Team Sportia cup.

Endast åkare födda 1993–1991 kan bli aktuella för U23-VM.

Ansvarig för uttagning är utvecklingsansvarig och Team 2015-tränaren, i samråd med förbundskapten och landslagstränare.

Vinteruniversiaden

Val di Fiemme, Italien 11–21 december 2013. Sedan ett antal år tillbaka har Sveriges högskolor och universitet deltagit i den s.k. vinteruniversiaden som är ett internationellt mästerskap för högskole- och universitetsstudenter.  Skidförbundet är positiva till ett utökat internationellt tävlande och bidrar med vallningsmaterial och ekonomisk stöttning. Det bör dock tydliggöras att världscupen och Skandinaviska cupen väger tyngre för vidare avancemang till OS, VC, Skandinavisk cup och U23VM.

Mattias Nilsson, Högskolan Dalarna, och Anders Stridh, Mittuniversitetet Östersund, är ansvariga för uttagning och genomförande.

Uttagningskriterier juniorer

Skandinaviska cupen, Vuokatti (FIN)
För att stimulera internationellt tävlande för juniorer avsätts 2+2 platser till första tävlingshelgen i Skandinaviska cupen. Tävlingarna äger rum i Vuokatti, Finland, 13–15/12.

I första hand tas äldre juniorer (19–20 år) ut. Observationstävling blir Scandic cup i Östersund 7–8/12 samt resultat från föregående säsong, J-laget premieras.

Junior-VM
Den 29/1–3/2 2014 avgörs junior-VM (och U23-VM) i Val di Fiemme, Italien.

Observationsperioden för JVM-uttagningar är 7/12–12/1 med tonvikt på Scandic cup, hänsyn kommer även tas till de inledande två distanserna vid Skandinaviska cupen i Skellefteå: 10/15K samt Sprint-F.

Antalet platser är 5–8 åkare av respektive kön.

Ansvarig för uttagningen är utvecklingsansvarig och juniorlandslagstränaren, i samråd med förbundskapten.

Nordiska juniorlandskampen
Juniorlandskampen är till för yngre juniorer födda 1996–1997. Den avgörs i vinter i Rovaniemi, Finland 31/1–2/2. Den svenska landslagstruppen består av sex tjejer och sex killar. Uttagning sker samtidigt som junior-VM-uttagning. Observationsperiod är densamma som för JVM-uttagningarna exklusive Skandinavisk cup i Skellefteå.

Ansvarig för uttagning är utvecklingsansvarig och juniorlandslagstränaren, i samråd med förbundskapten och landslagstränare.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *