Tillhör du dem som plogar dig nerför backarna? Då är det dags att börja träna – det finns tid att tjäna!

 

– Det är perfekt tajming att träna utförsteknik nu, med gott om snö och härligt väder. Med bättre teknik utför kan du spara tid, det är betydligt jobbigare att åka fem sekunder fortare uppför än nedför. Därför jobbar vi i landslaget med att utnyttja backarna och få med oss farten, säger landslagstränare Johan Granath.

Han tipsar om några saker att tänka på.
– När skidorna står plant på snön blir glidytan större och därmed går de fortare. Det finns tjuvknep, om man har klister under skidorna kan det gå snabbare om man vinklar dem lite och står på ytterkanten. Då ligger inte klistret i och bromsar.

Var tung mot underlaget
Raka ben och fladdrande händer är vanliga misstag.
– När du börjar känna dig osäker är det största misstaget att resa dig upp på raka ben. Då blir balansen sämre och du blir mer sårbar, både för vinden och för att köra omkull. Tänk ”Jag ska vara tung mot underlaget”, då får du en låg grundposition. Korrigera eventuell obalans genom att släppa ut händerna från kroppen istället. I landslaget jobbar vi specifikt med att snabbt få ihop händerna efter en korrigering, och därmed bli mer aerodynamiska.

Riktningsförändringar är en fallgrop för många.
– Här gäller det att tänka på att om vi ska svänga höger, så är det vänsterbenet som genomför riktningsändringen. Högerskidan gör små förflyttningar, det minskar risken att ramla. På träning kör vi ibland med trampzoner, det vill säga kurvor som åkarna inte får sladda igenom.

Pusha dig över gränsen
Johan betonar att för att utvecklas behöver du utmana dig själv och testa gränserna.
– I slutändan handlar det om att pusha din åkning så långt att du faktiskt ramlar. Åkning utför handlar till största delen om att våga! Antingen bestämmer du över skidorna, eller så bestämmer skidorna över dig. Det gäller att bestämma sig för hur du vill åka.

Så, ut och öva alltså.
– Välj en lite flackare backe till att börja med. Sen är det bara att köra. Låt skidorna gå i färdriktningen. I värsta fall är det bara att sätta sig på rumpan om det börjar gå över styr. Tänk positivt: ”Det här klarar jag”, det gör stor skillnad. Testa gärna att lämna de pistade spåren, kör i skoterspår, åk i terrängen, våga testa och känna av underlaget. Att vara lite kaxig i backarna är ett bra vapen!

Se gärna filmen om svängtekniker från Bättre Skidteknik (hela materialet finns här hos SISU Idrottsutbildarna)

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *