Utanför landslaget klättrade Maja till världseliten

Maja Dahlqvist har startat denna säsong succéartat men fina framgångar. Foto: Bildbyrån
Maja Dahlqvist har startat denna säsong succéartat men fina framgångar i Världscupen. Foto: Bildbyrån

Maja Dahlqvist petades från samtliga landslag till denna säsong. I Sveriges cupspremiär var hon etta och tvåa. Helgen efter blev det storsuccé i världscupen med en 4e-plats i kvalet under sprinten i Davos. Veckan efter det gick hon hela vägen till semifinal i världscupen som även då kördes i Davos, trots betydligt sämre form.
– Då kände jag mig bara stum och inte alls lika lätt som helgen innan, berättar Maja till skidzonen.se.

Maja Dahlqvist tävlade förra året för Domnarvet GOIF men bytte över till Falun/Borlänge samtidigt som hon blev senior. Trots stafett-guld på JVM och många fina tävlingar förra året hamnade borlängetjejen utanför landslag. Hon var dock inte jätteförvånad.
– Det var riktigt hård konkurrens om platserna så det var ganska väntat att jag skulle hamna utanför.

Men vägen till toppen gick bra utanför landslaget. I våras slutade Maja på Mora skidgymnasium och fortsatte istället studierna på Dala Sports Academy som har lett till fortsatt utveckling.
– Man kände sig klar på skidgymnasiet efter fyra år. På DSA får man nu träna med äldre och det är en väldigt hög lägsta nivå, lärorik, säger Maja.

För att kunna genomföra bra träning måste man också hålla sig frisk. Något som Maja lyckats med bättre än många andra. Inte en enda sjukdag sedan mitten av sommaren är ganska anmärkningsvärt!
– Jag är en sån som inte är sjuk så mycket, så träningen har fungerat riktigt bra i höst.

Foto: Lukas Johansson
Dahlqvist körde till sig en VC-plats efter fina resultat i premiären. Här från distansloppet. Foto: Lukas Johansson

Succé redan i premiären
Redan i säsongspremiären i Bruksvallarna visade Dahlqvist storform, framför allt i sprinten där hon tog sig enda till final och placerade sig precis utanför pallen. Med de resultaten i bagaget fick hon för första gången chansen att åka världscup i Finska Ruka. 

– Man blev lite stirrig där borta i Finland. Det var så mycket intryck så det var svårt att fokusera på tävlingen, så det gick inge vidare.

Dahlqivst åkte då ut redan i kvalet men fick chansen på nytt helgen efter, då hon storskrällde i Davos. Maja var bästa svenska i kvalet på en 4e-plats och fick stora rubriker. Dagen tog dessvärre slut direkt i kvartsfinalen då hon bröt staven.
– Det kändes stört bra den dagen. Men jag slog i staven i startporten tror jag och sen gick den av. Man vill ju köra på när det känns så bra, riktigt trist!

 

”Höll på att spy efter varje lopp”
Efter succékvalet fick i varje fall Maja chansen igen i världscupen helgen efter då sprint stod på schemat igen, på samma banor i Davos. Kvalet gick betydligt sämre men kvarten betydligt bättre trots spykänslor efter varje lopp.
– Jag kände mig stum och inte lika lätt som helgen innan men jag klarade mig precis med en 27e-plats i kvalet. I kvartfinalen lyckades jag precis passera Katja Visnar på upploppet och tog mig till semi. Då tänkte jag, ”yes, nu är jag i alla fall sämst 12a” men man kan ju inte vara nöjd för då går det ju skit. Kände mig dock inte alls pigg trots att jag kom till semifinal. Jag höll på att spy efter varje lopp.

”Jag vill inte vara sprintspecialist”
Nu laddar Maja vidare för säsongen men vill inte titta för långt fram. Största målet är dock U23-VM som går i år går i Kazakstan.
– Jag tänker inte så långt framåt, en helg i taget! Siktet ligger dock lite extra på U23.

Ett annat mål för säsongen tycks vara att bli av med stämpeln som sprintspecialist, som hon under juniortiden dragit på sig. Med en bakrund som friidrottare, sprinter även där så är det något som följt med lite till skidorna. Det är något som Maja irriteras en aning av varje gång hon får höra.
– Jag vill ju inte vara sprintspecialist, Jag blir nästan lite irriterad när jag hör det, men det är väl det man är.

Trots de stora framgångarna ser Maja inte sig själv som en av de som ska få köra VM på hemmaplan i Falun.
– Haha, nej det tror jag faktiskt inte, kan inte riktigt tänka mig det. Men det vore ju najs att få bo på Scandic för vi har ju hyrt ut lägenheten här i Falun under VM, skrattar Maja till skidzonen.se.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *