Det blev två mycket underhållande rullskidstävlingar när SM inleddes i Borås under tisdagen med masstartslopp i fri teknik. I både dam. och herrtävlingen blev det rafflande ända in till mållinjen.

 

I damtävlingen blev det för tredje året i rad (!) Linn Sömskar, IFK Umeå, som tog hem SM-guldet. Silvret gick till Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge och bronset till Maria Nordström, Ulricehamns IF, efter en tät spurt. Medaljtrion blev därmed den samma som förra året men silver och brons bytte ägare.

Tävlingen i stort blev däremot en tät historia där ett ganska lågt tempo gjorde att startfältet var samlat långt in i tävlingen. Det var först i slutskedet som medaljtrion fick en lucka från den sextett av åkare som då var kvar i slutstriden.

Fyra blev Terese Therell, IFK Umeå, efter ett mycket fint lopp där hon tog mycket ansvar. Sandra Olsson, Malungs IF, blev femma och Helene Söderlund, IFK Mora blev sexa.

Herrtävlingen fick en något annorlunda karaktär då det istället var full fart hela vägen runt. Anders Svanebo, Stockviks SF, tog tidigt kommandot och körde på egen hand upp en lucka till det rekordstora startfältet (hela 54 åkare kom till start).

Efter en stund lyckades Robin Norum, IFK Umeå, ansluta och de båda tillsammans såg till att hålla ett stabilt avstånd till övriga fältet. Några varv in i loppet så insåg hemmahoppet, och flerfaldiga SM-vinnaren, Karl-Johan Westberg, Borås SK, faran och kunde efter en heroisk insats ansluta till tätduon.

Därefter samarbetade de tre mycket fint och gav aldrig de övriga chansen att blanda sig i slutstriden. På upploppet var Westberg omutlig och tog SM-guldet klart inför den entusiastiska hemmapubliken. Silvret gick till Robin Norum och bronset till Anders Svanebo.

30 sekunder bakom blev Anton Persson, SK Bore, fyra efter att ha varit mycket aktiv i den jagande klungan. Erik Silfver, IFK Umeå, blev femma och Victor Gustafsson, IFK Mora, sexa.

Officiella resultat SM rullskidor masstart 2017

Förteckning över svenska mästare i rullskidor

Imorgon onsdag fortsätter SM i Borås med premiären av sprint som SM-distans. Prologen startar kl. 16:25 och finalpasset startar kl. 17:45. Finalpasset direktsänds i SVT play och SVT 1.

Tävlingarnas officiella webbplats

SM-veckans officiella webbplats (innehåller all information om hela SM-veckan i Borås).

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *