Tour de Mösseberg – ett annorlunda koncept

Sandra Olsson leder touren efter första dagen av två. Foto: lukas Johansson
Sandra Olsson leder touren efter första dagen av två. Foto: Lukas Johansson

Igår genomfördes första dagen av två i Tour de Mösseberg, som i år arrangeras för 6e gången av Falköpings IF. Ett arrangemang som växts sig större och större.

Öppningsdistansen på lördagsförmiddagen var minst sagt en annorlunda åksträcka, 100 meter klassisk stil som på kvällen följdes upp med ett distanslopp, även det klassiskt.

Sandra Olsson har visat sig snabb på längre distanser förut, igår visade hon sig även snabb på den oprövade distansen och vann prologen i damernas juniorklass D 17-20. Snabbast var dock Frida Bjerke som i finalen lämnade Sandra och övriga konkurrenter bakom sig och vann på hemmaplan.

I herrarnas juniorklass var det en hård strid mellan Gillbergas Martin Johansson och Sk Bores Anton Persson. Boresonen fick dock se sig besegrad och slutade tvåa i den kampen.

Vid 17-tiden var det återigen dags för tävling under lördagen, klassiskt distans stod på schemat. Sandra tog revansch från sprintfinalen och vann istället distansen, och tog därmed över totalledningen i touren. Herrklassen fick en lite mer oväntad seger i form utav Ulricehamns Pontus Hermansson som vann före Garphyttans Filip Danielsson, som kanske sågs som huvudfavorit i loppet. Totalledningen leds av sprintvinnaren Marcus Johansson.

Ett annorlunda koncept
Tävlingarna har lockat mycket åkare och arrangemanget har växts sig större och större för varje år. Klasserna är från 7 år enda upp till juniorer. Intresset har blivit så stort att de kör enkelklasser i de yngre klasserna. Herrar 13 år lockade så många som 36 deltagare. Ett nytänkande arrangemang med inspiration från det stora Tour de Ski verkar vara ett vinnande koncept. Avslutningsetappen sker nämligen i form utav en jaktstart, uppför en slalombacke. Men innan avslutningsetappen ska ske, ska även en teknisk sprint köras, som avgörs idag söndag på förmiddagen. Ikväll är det dags för The Final Climb!

 

Kompletta resultat från tävlingarna hittar ni under följande länk:

http://www5edit.idrottonline.se/FalkopingsAIKSK-Skidor/TourdeMosseberg/TourdeMosseberg2014/Resultatdag1/

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *