Söndagen blev en riktig klang- och jubeldag för Sverige i ett dimmigt Oberhof när herrarna tog hem världscupstafetten för första gången sedan 2009 medan damerna blev trea – efter lysande insatser!

Herrarnas stafett 

Martin Ponsiluoma gjorde sin första världscupstafett och fastän han råkade ut för ett fall på första sträckan skötte han sig med den äran. Efter ett extraskott i liggande låg han sjua, 11 sekunder från täten, och trots ytterligare ett extraskott i det stående skyttet gick han ut på slutvarvet som sensationell fyra. Visserligen tappade Martin två placeringar på vägen mot växling men han höll ihop åkningen riktigt bra och växlade som sexa, 40 sekunder efter Belgien som överraskande tog hem startsträckan. Totalt hade han 11:e tid i spåret, 35 sekunder efter tysken Roman Rees – starkt jobbat av Martin som bara har åkt två individuella lopp i Världscupen tidigare.

När det var dags för liggande skytte för Jesper Nelin hade dimman vällt in över skjutvallen och medan belgaren Florent Claude bara använde ett extraskott åkte flera andra lag på straffrundor. Jespers serie tog mer än två minuter, men med bara två extraskott lämnade han vallen som femma, över minuten från täten men bara sju sekunder bakom Norge på andra plats. I stående slog Jesper sedan till med fem snabba skott på 30 sekunder – och när alla satt var Sverige trea, strax bakom Italien. Båda lagen tog in på Belgien och vid växling var avståndet bara 20 sekunder. Jesper hade fjärde åktid, bara sju sekunder efter italienaren Lukas Hofer, men var näst bäst totalt på sträckan.

Medan juryn oroligt gick runt och funderade på om tävlingen skulle tvingas avbrytas på grund av dimman tog Sebastian Samuelsson in sekund efter sekund på Belgien. Han behövde bara ett extraskott i det liggande skyttet och avancerade till andra plats, några sekunder efter Italien som tog över ledningen. Tyvärr tvingades Sebastian till en straffrunda i stående, men eftersom många andra också missade behöll han andraplatsen, med en dryg halvminut tillgodo på jagande Norge. Vid växling var Sverige 1,03 från täten, men avståndet neråt hade växt till nästan 40 sekunder. Sebastian imponerade i spåret där han hade bästa tid – och dessutom tredje tid på själva sträckan, trots straffrundan!

Nu hade Sverige en jättechans att nå pallen och Fredrik Lindström plockade också in mer än 20 sekunder på italienaren Thierry Chenal på sitt första varv. I liggande sköt båda fullt, men Fredrik var nio sekunder snabbare vilket gjorde att avståndet minskade till en dryg halvminut. Han var stark även på det andra varvet där han tog 20 sekunder och kom in strax efter italienaren till det avslutande skyttet. Där visade Fredrik sin rutin när han klarade sig undan med ett extraskott medan Chenal åkte på en straffrunda. Plötsligt var Sverige i ledningen med 45 sekunder och Fredrik kunde defilera under det sista varvet och ta Sveriges första stafettseger på åtta år. Precis som Sebastian hade han snabbaste tiden i spåret, men var dessutom allra bäst på själva sträckan!

Damernas stafett 

Innan herrarnas segersuccé visade de svenska damerna vägen genom att bli trea i sin stafett, bakom Frankrike och Tyskland. Alla fyra överträffade sig själva i spåret och var bäst av alla på skjutvallen! 

Linn Persson låg bra med i tätklungan på det första varvet, men tvingades använda två extraskott i liggande och lämnade skjutvallen på 10:e plats, 15 sekunder bakom ledande Italien. I stående sköt Linn däremot fullt och gick ut på slutrundan som femma, i rygg på Ukraina. Den höll hon också fram till växling, även om Korea lyckades ta sig förbi på upploppet. Linn har haft bra fart i spåret hela veckan och idag hade hon sjätte åktid, bara 21 sekunder efter fransyskan Anais Bescond.

När Anna Magnusson tog vid var Sverige 29 sekunder bakom Frankrike i täten.  På sitt första varv hängde hon på ukrainskan Yulia Dzhima som fyra, men klarade sig utan extraskott i liggande och lämnade vallen som trea, 22 sekunder efter Italien. Anna höll placeringen fram till stående, men där fick hon ta till två extraskott. Ännu en gång låg hon i rygg på Ukraina, men fick släppa tre lag förbi sig på vägen in till växling som sjua. Anna hade konkurrens av flera fartkanoner på sin sträcka och hade 10:e åktid, 1.10 efter Denise Herrmann från Tyskland.

Elisabeth Högberg inledde 45 sekunder efter ledande Italien, men åkte starkt och plockade in drygt 20 sekunder efter fullt och snabbt liggande skytte på 24 sekunder och var trea ut från vallen. Avståndet framåt ökade en aning på andra varvet, men Bettan höll tredjeplatsen in till stående. Där fick flera lag problem medan Bettan klarade sig med ett extraskott och var fortsatt trea, strax efter Frankrike och inte mer än 14 sekunder bakom ledande Tyskland. På slutvarvet fick hon betala lite för den tuffa satsningen och blev omåkt av finländskan Mari Laukkanen och växlade som fyra. Bettan hade åttonde tid i spåret, 53 sekunder efter fransyskan Celia Aymonier, men fjärde tid på själva sträckan! 

Det tog inte lång tid innan Mona Brorsson hade passerat Finland, men i det liggande skyttet fick hon ta till två extraskott, vilket gjorde att Ryssland smet förbi. Men när Ekaterina Yurlova-Percht åkte på en straffrunda i stående hade Mona chansen och den tog hon, trots ett extraskott. Det skiljde 20 sekunder mellan lagen ut på slutvarvet och tack vare fortsatt fin åkning gav inte Mona ryskan någon chans att komma i fatt, utan hon kunde åka i mål som ohotad trea och möttes av lyckliga och tårögda lagkamrater. Mona åkte riktigt starkt på alla tre varven och hade så bra som fjärde åktid, 18 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz och var dessutom trea totalt på sträckan! 

Det var däremot fortsatt tungt för de svenska damerna i söndagens sprint i IBU-cupen i slovakiska Brezno-Osrblie. Den här gången var Annie Lindh främst, men efter tre bom blev det inte bättre än 61:a plats, med Emma Lindberg några placeringar bakom. Ryskan Uliana Kaisheva vann även idag, efter en rafflande sekundstrid med tre andra åkare. 

Anne Lindh inledde med en bom i det liggande skyttet och lämnade vallen som 61:a, en dryg minut från täten. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott i stående, vilket gjorde att hon tappade fem placeringar. Men precis som igår gjorde Annie ett bra slutvarv och tog sig förbi flera åkare och blev 61:a i mål. Hon var snabbast av svenskorna även idag, 1,41 efter fransyskan Enora Latuilliere, en aning närmare toppen än igår.

Det var spännande att se om Emma Lindberg skulle upprepa det fina nollskyttet från igår, men tyvärr blev det en bom i liggande. Hon lämnade vallen på 70:e plats men tog revansch genom fullt skytte på 24 sekunder i stående. Hon gick ut på slutvarvet som bästa svenska på 56:e plats, men fick släppa Annie och ytterligare sju åkare förbi sig och blev 64:a till sist. Emma var 2,52 efter snabbaste åkare och hade 13:e skjuttid, med två serier på 53 sekunder.

Linn Larsson var oroande långt efter på det första varvet och låg bara på 80:e plats efter ett missat skott i liggande – och i det stående skyttet blev det ytterligare två bom. Hon gick ut på slutvarvet som 71:a, men plockade en placering på vägen mot mål. Linn var något långsammare i spåret än igår, 2,17 efter bästa tid, men sköt aningen snabbare med två serier på 56 sekunder och 19:e skjuttid.

Precis som i gårdagens sprint förlorade Anna Wikström en knapp minut på det första varvet och åkte även nu på en bom i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen som 76:a, men tappade 10 placeringar och mer än en och en halv minut in till stående. Där blev det ytterligare en bom och efter en tung slutrunda blev Anna 84:a. Även idag var hon långsammast av svenskorna i spåret, 3,49 efter bästa tid.

Inte heller de fyra svenska herrarna lyckades sig in på poängplats i IBU-cupen. Christofer Eriksson blev 44:a efter tre bom, med unge Oskar Brandt på placeringen bakom. Norrmannen Vegard Gjermundshaug tog hem segern före fransmannen Simon Fourcade, tack vara bättre fart i spåret. 

Redan efter det liggande skyttet försvann chansen till en riktigt bra placering för Christofer Eriksson. Han gick ut på det andra varvet som 64:a men avancerade till 50:e plats, trots en bom i stående, och plockade ytterligare placeringar på vägen mot mål. Till sist blev han 44:a, åtta sekunder från poängplats. Även idag var Christofer snabbast av de svenska herrarna, men 1,40 efter Vegard Gjermundshaug är något långsammare än senast.

I torsdags satte Oskar Brant personbästa med 54:e plats, men det lyckades han alltså förbättra idag. Efter fullt i det liggande skyttet låg han faktiskt på 20:e plats, men tyvärr blev det två bom i stående och en plats strax utanför poängplats. På slutvarvet tappade han sedan fyra placeringar och blev 45:a, en sekund efter Christofer. I spåret var Oskar näst snabbast av svenskarna, 1,58 efter bästa tid, nästan 40 sekunder närmare täten än senast. 

Även Ted Armgren sköt fullt i liggande, men han hade inte samma fart i spåret som Christofer och Oskar. Han lämnade ändå vallen som 26:a men åkte på en bom i det stående skyttet och tappade 17 placeringar. På slutvarvet förlorade han över en minut och ytterligare åtta placeringar och hamnade på 51:a plats. Överhuvudtaget var det tungt i spåret för Ted som var 2,36 efter snabbaste åkare, nästan en halv minut sämre än i torsdags.

Daniel Gustavsson sökte revansch efter de sex missade skotten i senaste sprinten, men tappade 1,16 redan på det första varvet och var bara 63:a, trots fullt i det liggande skyttet. När det blev två bom i stående tappade han sex placeringar och därefter ytterligare fyra till 73:e plats i mål. Daniel var klart långsammast av svenskarna, hela 3,28 efter snabbaste åkare och drygt 40 sekunder sämre än i förra sprinten.

De svenska stafettframgångarna ger säkert våra duktiga skidskyttar gott självförtroende inför OS i Sydkorea om en månad. Närmast fortsätter Världscupen på onsdag med distanstävlingar, masstart och ytterligare stafetter i Ruhpolding, som är lite av svenskarnas andra hemmaplan. Även IBU-gänget beger sig till Tyskland för distans och sprint, med start på torsdag i Arber.

Text och analys: L-G Alsenius

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *