Svensson och teamet vässade formen på Mallorca

Foto: Simon Fors
Grabbarna Oskar, Henrik och Oskar på väg mot toppen vid Sa calobra. Foto: Simon Fors

Silvermedaljören från JVM i sprint Oskar Svensson tillsammans med hans team Ski Team EME valde liksom stora delar av skidvärlden att bege sig till Mallis och Alcudia för hårda och varma träningsdagar. Målet för säsongen är solklart efter att falugrabben förra året mist JVM-guldet i sprint med endast en tåspets.
– Guld är målet, säger Svensson till Skidzonen, som precis kommit hem från teamets ”stekiga” läger som de vill kalla det själva.

Det går en trend i skidvärlden just nu. Så pass många skidåkare har under hösten begett sig till Mallorca på träningsläger så att man kan kalla det trend. Ski Team EME var inte sena att haka på tåget av den storm av skidåkare som begett sig ner i till spanien och ön Mallorca på träningsläger. Fina asfaltsväger och framför allt värmen verkar vara det som lockar allra mest.
– Det var riktigt kung där nere, riktigt stekigt, säger Oskar Svensson, solbränd och nyss hemkommen från lägret.

Tillsammans med hans team Henrik Montén, Oskar Suomi Olsson och Simon Fors tillbringade de en vecka tillsammans nere på den spanska ön. Hårda, långa och ”stekiga” A1-pass stod i fokus men de hann också med två fartpass. Bland annat backintervaller vid Sa calobra som bjöd på en riktigt fin stigning som tog hela 40 minuter. Passet blev dock aningen problematiskt för Svensson som hade glömt något ganska viktigt i lägenheten som låg en timmes bilfärd bort.
– Jag glömde rullskidorna i lägenheten, skrattar Oskar. Så då fick jag pressa på mina Fischerpjäxor på en annan bindning. Det var lite ostabilt men det vara bara att kriga på.

Sprintspecialisten Henrik Montén som också skulle med på intervallerna tvingades därför köra med tröga hjul på rullskidorna under passet.
– Inte nog med att han glömmer skidorna, så var han ju sen till alla passen också, varenda gång, hackar Henrik på Oskar, som besvarar kritiken;
– Nej, det tycker jag inte stämmer, definitivt inte, han kan vara sen!
Oskar Suomi Olsson fyller i;
– Det var lättare att räkna gångerna Svensson kom i tid, men det är bra att ha med en sån här snabb kille som man kan sparra sig mot.

Grabbarna kom tillbaka till skidgymnasiet i Mora under onsdagen och beskriver vädret här hemma som deprimerande.
– Men en ljusglimt är i alla fall att Leksand vann igår, säger Henrik som tillsammans med Oskar och Oskar hejade fram sitt lag till vinst i Tegera Arena under torsdagen.

”Guld på JVM”
Efter att ha haft en riktigt usel sommar med stora sjukdomsproblem börjar Oskar Svensson äntligen känna igen sin kropp igen.
– Hösten har känts tung i och med mycket sjukdom i sommar. Men nu har det äntligen börjat släppa de senaste veckorna. Formen börjar komma!

Svensson blev utsedd till 2a efter photofinish i JVM-sprinten. Foto: Bildbyrån
Svensson blev utsedd till 2a efter photofinish i JVM-sprinten. Foto: Bildbyrån

I och med att formen är stigande börjar även förväntningarna komma tillbaks. Efter en riktigt succésäsong förra året med bland annat silver i JVM och en 5e plats i stora SM-sprinten var målen höga inför kommande säsong. Förväntningar som dock tonades ner en aning.

– Jag hade väldigt höga förväntningar efter förra året. De gick ner lite efter den halvkassa sommaren, men nu börjar de stiga igen. Målet om guld på JVM har dock aldrig ändrats!

VM på hemmaplan väntar till vintern i Oskars hemstad men han har inte tänkt så mycket på chansen att få tävla där själv.
– Det är riktigt svårt att säga. Man vet ingenting vart man står förrän man börjar tävla. Men det vore en dröm, det känns dock som det ligger lite tidigt i tiden.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *