Svenska landslaget till Holmenkollen

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sex damer som får representera längdlandslaget vid världscupfinalen i Oslo, Holmenkollen där herrarna kör den klassiska femmilen (f) på lördag och damerna 30 km (f) på söndag.

Holmenkollen ger längdlandslaget goda vibrationer. Nu mobiliseras de sista krafterna för att avsluta världscupen på ett snyggt sätt.
Fjolårssegraren Daniel Richardsson blir med. VM-nian på distansen är laddad och trivs fint i den hårda Nordmarka-terrängen.

– Vi startar med ett starkt femmilslag där Daniel blir att räkna med. Marcus Hellner har varit hemma i Gällivare efter VM och samlat energi. Han gör ett allvarligt försök att leverera i det kanske mest prestigefyllda loppet i världscupen, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Tyvärr får inte Oslo-publiken se världsmästaren Johan Olsson:
– Johan är förkyld och kommer inte att åka. Trist, förstås. Men det går inte, säger Rikard Grip som skickar ut veteranen Anders Södergren i dennes sista VC-framträdande.

Anders Södergren, som vunnit i Holmenkollen två gånger, 2006 och 2008, avrundar alltså sin landslagskarriär i den tävling han älskar mest av alla.

Calle Halfvarsson är den av svenskarna som ligger bäst till i världscupen på en total femte plats. Calle kan nå pallen, men då krävs det att han plockar in 79 poäng på trean Dario Cologna, Schweiz och 13 poäng på fyran Finn-Hågen Krogh, Norge.
– Calle har haft en hög, jämn form hela säsongen. Oavsett om han hamnar på pallen eller ej så har han gjort det mycket bra i vinter. Och om femmilen utvecklar sig till en masspurt vet vi att han kan vara med där framme och slåss om segern.

Herrarna åker en dryg 8-kilometersbana sex varv.
Damerna avrundar VC-säsongen på söndag. Charlotte Kalla åker som regel bra i Kollen. Hon var fyra där ifjol och efter VM-tremilen finns det anledning att tro att hon ska kunna utmana norskorna Björgen, Johaug och Weng om pallplaceringarna.

– Det är fri stil och tung bana. Det passar Charlotte bra, säger Rikard Grip som även sänder ut formstarka åkare som Sofia Bleckur och Maria Rydqvist. Båda gjorde succé i VM där Bleckur länge krigade om medaljerna på tremilen.
21-åriga Stina Nilsson får även hon förtroendet:

– Stina förtjänar den här chansen och vi ser det som en investering att låta henne möta världseliten över 30 km. Vi jobbar på att hon ska utveckla sina färdigheter som distansåkare och jag kan lova att hon är mycket motiverad att anta utmaningen, avslutar Rikard Grip.
Längdlandslaget i Oslo, Holmenkollen
Damer

Sofia Bleckur, IFK Mora SK, Anna Haag, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF.

Herrar
Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Martin Johansson, IFK Mora SK, Lars Nelson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF och Anders Södergren, Hudiksvalls IF.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *