Svensk skytterevansch när Tarjei Boe vann

Sju minus och vindstilla hade förbytts i en plusgrad och regn och en lurig vind som ställde till det för vissa i startfältet när herrarnas sprint i Världscupen avgjordes i Östersund på lördagen.

Dock inte för Fredrik Lindström som imponerade med fullt skytte och fin fart i spåret när han blev sjua, mindre än en sekund från att få gå på blomsterceremonin. Jesper Nelin fick äntligen ihop skyttet och hamnade på 20:e plats med en bom – karriärens näst bästa resultat. Norrmannen Tarjei Bö vann med 0,7 sekunder före favoriten Martin Fourcade, efter en gastkramande duell under hela slutvarvet.

Fredrik Lindström öppnade kontrollerat och var knappa halvminuten bakom täten på 27:e plats efter det första skyttet. Han avancerade några placeringar på mellanvarvet och lyckades skjuta fullt även i stående när många andra hade problem. Ut på det sista varvet var Fredrik sjua, 16 sekunder efter då ledande Erik Lesser, men han tog in sekund efter sekund på schweizaren Mario Dolder på jakt efter en plats bland de sex bästa, vilket också var nära att lyckas. På slutvarvet hade Fredrik så bra som åttonde tid och totalt var han 20:e man i spåret, 46 sekunder efter Johannes Thingnes Bö som var snabbast. Sjätteplatsen är ett skönt formbesked för Fredrik som bara har 13 sekunder upp till pallen inför morgondagens jaktstart – allt kan hända!

Jesper Nelin

Det var glädjande att Jesper Nelin äntligen fick visa på tävling att han kan skjuta riktigt bra – efter så många tävlingar där fin fart i spåret har spolierats av några bom för många i stående. Idag kom den enda bommen i stället i det liggande skyttet, men Jesper plockade hela 15 placeringar med ett snabbt andravarv och sköt sedan en säker serie på 27 sekunder. Då var han plötsligt på 25:e plats men lyckades avancera fem placeringar på väg mot mål med 15:e åktid till en slutlig 20:e plats i mål – det bästa han har gjort sedan 16:e platsen i debuten för några år sedan! Jesper var 48 sekunder bakom bästa tid i spåret – knappt två sekunder efter Fredrik. Han har alla chanser till personbästa i jaktstarten – det är inte mer än 10 sekunder upp till tionde plats.

Sebastian

Det var den första individuella tävlingen för Sebastian Samuelsson den här säsongen och det syntes att han var laddad. Han startade snabbast av svenskarna och var 21:a in till det liggande skyttet, men där blev det tyvärr två bom och en plats långt ner i fältet. Precis som Jesper plockade han många placeringar på mellanvarvet – i Sebastians fall inte mindre än 18. Han tog sedan grym revansch genom att skjuta fullt och gick ut på 35:e plats men tappade en placering på vägen till mål som 36:a och fem sköna poäng. Sebastian var mindre än två sekunder efter Jesper i spåret – 50 sekunder efter snabbaste man. Det är tätt i resultatlistan och inte mer än en dryg straffrunda upp till 20:e plats – väl värt att kämpa för i jaktstarten.

Martin Ponsiluoma

Enligt flera rapporter har Martin Ponsiluoma sett stark och snabb ut under träningssäsongen så det var spännande att se vad han skulle kunna åstadkomma i sprinten. Tyvärr började han med hela tre bom i det liggande skyttet – en mardröm för Martin som inte heller hade samma tempo i åkningen som de övriga svenskarna. Som tur är fick han visa sin skicklighet genom att skjuta fullt i stående på knappa 23 sekunder, men skadan var redan skedd och i mål var han inte bättre än på 99:e plats. Även om det inte blir någon jaktstart för Martin den här gången vet vi vad han kan – kanske han tar revansch redan kommande helg?

 

 

Det blir alltså fem damer och tre herrar till start i söndagens avslutande jaktstarter. Med tanke på att de flesta är goda skyttar kommer vi säkert att se fina avancemang – och för Fredrik en jakt på säsongen första pallplats!

 

 

Text och analys: L-G Alsenius

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *