Supermaten som håller skidåkarna friska

För att få ett slut på problemen med upprepade förkylningar, har ”starka” livsmedel fått en betydande plats i landslagsåkarnas kost. – Med bär, kryddor, grönsaker och choklad får immunförsvaret hjälp, berättar kostexperten Stig Mattsson.

 

Stig Mattsson är dietist och kostexpert på Sveriges Olympiska Kommitté. Sedan 2007 arbetar han med längdlandslaget för att hjälpa våra skidåkare att prestera bättre.

– Den mat och dryck som en idrottare får i sig är så klart oerhört viktig för att bygga upp kroppen på ett optimalt sätt efter hård träning och tävling. I slutänden är den avgörande för prestationsförmågan. Min uppgift är att följa forskningen och använda dessa rön i arbetet med landslaget.

Forskningen har visat att vissa livsmedel, med hög halt av en viss typ av antioxidanter som kallas polyfenoler, kan stödja immunförsvaret. Exempel på sådana livsmedel är färska och torkade bär, kryddor, grönsaker och mörk choklad.
– Eftersom många åkare i landslaget har haft problem med upprepade förkylningar, har målet det här året varit att alla ska få med mer av dessa livsmedel i sin kosthållning. Målsättningen är att alla måltider, både huvudmål och mellanmål, ska innehålla något av dessa ”starka” livsmedel. Olika typer av bär, både färska och torkade, har varit ett enkelt sätt att öka intaget av polyfenoler. Många av åkarna har till exempel gjort en stor smoothie vid frukosten som de sedan har druckit av under dagen. Även olika typer av kryddor har införts mer i matlagningen. Kryddor är extrakt av olika växter och örter som kan påverka kroppen positivt. Många av skidåkarna har tyckt att införandet av fler ”starka” livsmedel har gjort matlagningen och kosthållningen mer varierad och rolig.

Förändringen har gett resultat.
– Förkylningarna bland landslagsåkarna har varit klart färre än tidigare. Om detta beror på införandet ”starka” livsmedel är svårt att säga, men kosthållningen i kombination med ett träningsupplägg som ger utrymme för tillräcklig återhämtning, är viktigt för ett starkt immunsystem. Skidåkarna tror själva att ändringen i kosten kan bidra till att de har hållit sig friskare. Tron är viktig, det ger åkarna extra kraft att veta att vi har lagt till ytterligare en positiv pusselbit.

Skribent: Elisabeth Hansson

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *