Summering av landslagssäsongen 2017/2018

Ännu en framgångsrik vintersäsong för svensk elitskidåkning är avslutad med 24 pallplatser i världscupen och sex på OS. Sverige blev näst bästa nation i världscupen totalt efter Norge.

 

Säsongen, som bestod av 58 världscuptävlingar, startade i finska Ruka i november och avslutades på hemmaplan i Falun i mars. Trots att de bästa damerna saknades på de 14 deltävlingarna i Tour de Ski kunde svenskarna kliva upp på pallen 24 gånger – nio gånger som segrare, tio gånger som tvåa och fem gånger som trea.

Om vi bortser från Tour de Ski, som många OS-åkare alltså stod över, så tog Sverige fler pallplatser i år jämfört med föregående säsong, som även den var mycket framgångsrik.

Framförallt var det damerna som levererade. De blev andra bästa nation efter Norge, medan herrarna blev femte bästa nation efter Norge, Ryssland, Frankrike och Schweiz. Vi är mitt i en generationsväxling på herrsidan, men säsongen avslutades med fina resultat av flera yngre åkare, vilket ger energi inför framtiden.

Stina Nilsson var nära att ta hem totalsegern i sprintvärldscupen, trots att hon missade ett flertal tävlingar. Hon stod överst på pallen tre gånger, i Ruka, Davos och Planica, och slutade på andra plats i sprinttotalen efter norska Maiken Caspersen Falla. Hanna Falk blev fyra i sprinttotalen med sina segrar i Dresden och Falun.

Även Charlotte Kalla tog hem tre världscupsegrar, i Ruka, Lillehammer, Toblach. Hon blev bästa svenska i distanscupen på en sjätteplats. Kalla var även bästa svenska på en sjundeplats i totalen, där både sprint och distans räknas in.

Ytterligare två damer tog sig upp på pallen i vinter – Maja Dahlqvist och Jonna Sundling.

Calle Halfvarsson blev bäste svensk i totalen på en 13:e plats och tia i sprintcupen. Förutom Calle Halfvarsson tog sig även Emil Jönsson och Teodor Peterson upp på pallen.

Längdlandslaget gjorde även fantastiska resultat på OS i Pyeongchang med två ärofyllda guld, tre silver och ett brons. Det var många hemma i tv-sofforna som fick rysningar av att se Charlotte Kalla köra hem guldet i skiathlon och som rördes till tårar när Stina Nilsson överlägset tog hem sprintguldet.

I januari genomfördes junior- och U23-VM. Mästerskapet inleddes med stora utmaningar genom den stora snömängd som kommit. Detta påverkade delar av uppladdningen då laget inte kunde komma fram till den schweiziska byn Goms. Allt löste sig emellertid och mästerskapet kunde summeras med fyra fina medaljer.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *