Succétränarna mot nya mål med längdlandslaget

Rikard Grip under Idrottsgalan - Foto: Bildbyrån
Rikard Grip under Idrottsgalan – Foto: Bildbyrån

När längdlandslaget på tisdag kickar igång säsongen med ett upptaktsläger på Kanarieön Fuerteventura så är det med samma framgångsrika tränarkvartett som vid OS i Sotji 2014 och VM i Falun 2015.

 

– Det borgar för god kontinuitet, kvalitet och trygghet i arbetet, säger längdchefen Johan Sares.
Tjugo medaljer i de två senaste mästerskapen är ett strålande facit för längdlandslaget. Det är samtidigt ett gott betyg till tränarna och organisationen bakom åkarna:
– Vi har en väloljad organisation som levererat. Men det farligaste vi kan göra nu är att klappa oss för bröstet och tro att det bara kommer att rulla på framöver. Efter personliga samtal med tränarna kan jag konstatera att samtliga fyra brinner för det här och vill göra något bra ännu bättre, säger Johan Sares.

Det betyder i klartext att Rikard Grip fortsätter som ansvarig herrtränare, parallellt med sin roll som förbundskapten. Mattias Persson kör vidare som ansvarig damtränare och de båda sprinttränarna Mats Larsson (herrar) och Johan Granath (damer) tar sig an den nya sprintsatsningen där A-lag och Utvecklingslag möts på vart annat läger.

Förbundskaptenen känner bara glädje att få samla A-lagets åkare och tränare igen:
– Efter VM-säsongen har vi mycket energi och motivation i gruppen. På herrsidan är det en del nya spännande åkare. Vi ser det som en utmaning att klara generationsväxlingen och vi ska jobba på att få en bra dynamik i gruppen och rejält tryck i träningen.

– På Fuerteventura handlar det mest om att komma igång med träningen på allvar igen efter en lugnare period för de flesta. Vi kommer att växla mellan löpning, rullskidåkning och cykling på kanarieön, säger Rikard Grip.
Hälsoläget är gott i laget. Maria Rydqvist har dock tvingats lämna återbud på grund av förkylning.

Målet för längdlandslaget den mästerskapsfria säsongen 2015/2016 är världscupen och i synnerhet Tour de Ski och den nya touren i Canada som avrundar världscupsäsongen i mars.

– Det innebär att vi lägger lite annat fokus på träningen. Vi ska inte vara i toppform vid en speciell period som när det är VM och OS-år. Nu gäller det att försöka hitta en hög och jämn nivå över hela säsongen och plocka så många världscuppoäng som möjligt, avslutar Rikard Grip som samlade A-laget i Stockholm under måndagen för sponsorträff innan avresan till Fuerteventura.

Längdlandslaget till Fuerteventura 12-19 maj.
Damer: Charlotte Kalla, Piteå Elit, Anna Haag, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Emma Wikén, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Sofia Bleckur, IFK Mora SK, Magdalena Pajala (sprint), Piteå Elit, Jennie Öberg (sprint), Piteå Elit, Hanna Falk (sprint), Ulricehamns IF
Herrar: Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Anders Svanebo, Stockviks SF, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Emil Jönsson (sprint), IFK Mora SK, Teodor Peterson (sprint), IFK Umeå och Johan Edin (sprint), IFK Mora SK

PRESSMEDDELANDE

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *