Foto: Bildbyrån

Vi har sett det förr och vi ser det igen. Ovanligt många spårbyten i Vasaloppet, somliga låtsas tappa balansen för att kunna ta ett skateskär. Ett resultat av trötta armar. Hittills har det varit någonstans på gränsen. Marcialonga i Söndags var droppen och tvingar mig till att skriva denna text.

Jag satt och följde loppet medan jag knaprade i mig min frukost och det var måttligt intressant till en början. Mot slutkilometrarna ryckte Simen Östensen och det blev genast spännande. När sista långa backen började hade Normannen ett tiotal sekunder till jagande trio. Östensen var riktigt trött men lyckades hålla avståndet in i mål.
Vi backar bandet några minuter och ner i backen.

Banan i Marcialonga har en mycket speciell avslutning där de cirka tre sista kilometrarna går uppför i serpentiner med många tvära kurvor. Vilket gör att åkare tvingas göra riktningsförändringar. Men klassiska reglerna gäller fortfarande och någon skate får inte användas.

Jag höll på att tappa mackan på golvet, hakan var nere i bröstet och ögonbrynen var höjda. Hade pappa bytt kanal till en skatetävling? Nej, det var samma Marcialonga som var på tv:n. Det var pinsamt att se. Jag hade sett tjuvskate förut, men aldrig så tydligt som detta.

Östensen kunde åka över mållinjen, stolt över sin vinst. Lika så kunde John Kristian Dahl och Jörgen Aukland glatt passera målet och lägga en pallplats på hyllan. Regelmässigt, borde kanske alla topp 4 ha diskats (det var dem som sågs i bild). Men hur skulle det se ut att diska topp 4 i ett lopp? Inte så roligt kanske.

Jag förstår arrangörerna för Marcialonga till viss del. Det är aldrig kul att diska någon, oavsett vem det är och framför allt inte medaljörerna. Men nu måste väl någon sätta ner foten. Om ni absolut inte kan diska dem, ge dem en ordentlig och offentlig varning så att ni visar att ni tar fusket på allvar. Diska vore det bästa enligt mig, då skräms ju tjuvskatearna bort.

Om våra världsstjärnor och förebilder fuskar, vad ger det då för signaler till våra ungdomar? Det är kanske okej att fuska, bara man inte gör det så tydligt.

Hoppas innerligt jag slipper se sådan tjuvskate i Vasaloppet, första söndagen i mars.

 

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

13 svar på ”Stoppa tjuvskaten, snälla!”

 1. Man fick gör riktningsförändringar, vilket innebär att det yttre benet trycker, likt skejting, samtidigt som det inre benet vrids i önskad riktning utan att man trycker. Vad grabbarna i Marcialonga gjorde var solklara skejtskär vilket inte är tillåtet under klassiska tävlingar!

 2. Skitsnack ! Helt klart att samtliga skulle diskas!
  Mycket bra skrivet!
  Hela loppet vart förstört tack vare det sk frizonerna

 3. Körde loppet själv och såg inte täten i sista backen. Däremot lackade jag ut på några som tjuvskejta både där och i alla andra springbackar! Inte alla som klarar att gå utan fäste!!

 4. Visst borde man vara hårdare mot tjuvskating. Men om jag kommer ihåg rätt, var det ganska mycket Siitonens stil när Tynell vann Vasaloppet 2009. Vi får se vem blir diskat först.

 5. min fråga är ju ifall du har ljudet på när du tittar på skidor?! de sa klart och tydligt att i detta lopp är det tillåtet att ta skateskär på de delar av banan där det inte fanns spår..

  tycker det är tragiskt att helt okunniga personer får göra inlägg på denna sida..

 6. Som jag förstod det så fick man ju faktiskt ta skateskär i kurvorna under avslutningsbacken. Dock så såg och hörde jag att det var lite väl mycket tjuvskate tidigare under loppet, vilket inte är okej.

 7. Jag förstod det som att riktningsförändringar var tillåtna i de sk ”frizonerna” och jag tycker att gränsen för riktningsförändring passerades ganska grovt. Tar man ett traditionellt lopp räcker det ju ibland med att ena skidan glider i sidled utan tryck för att man ska bli diskad. Nä, jag kräver hårdare tag!!

 8. Oskar Svärd skriver på sin Facebook: ”På lagledarmötet fredag innan loppet tog TD och tävlingssäsongen upp det. Klassisk teknik gällde. Riktningsändringar tillåtet men inte skate. De skulle vara hårda i frågan o de skulle filma flera kurvor i sista backen. Har bett arrangörerna om min ”film”. ”

 9. På plats i Italien var beskede glasklart redan innan start. Riktningsförändring, allt annat är bullshit av tv kommentatorer och dylikt!

 10. I takt med att fler och fler kör på/med ”blanka” skidor så kanske det är dags att släppa det fritt igen? Det var ju så här skate började en gång i tiden, man började sparka med ett ben på långloppen. Nu är vi där igen, cirkeln är sluten. Släpp på.. :). Förstår såklart att det finns kommersiella intressen i dagsläget som styr. Motionärerna i norden föredrar klassiskt, men så ser det inte ut över allt i skidvärlden. Börja preppa för skate på varenda golfbana med snö på så har vi lika många skatemotinärer som ”klassiker” om 10 år. Lättare att lära sig skate från noll än traditionellt. Enklare och kräver mindre snö för att få till bra underlag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *