Stina Nilsson och Oskar Svensson sprintvinnare

Tävlingspremiären i Gällivare avslutades med sprint på söndagen. Vinnare blev två svenskar – Stina Nilsson och Oskar Svensson.

 

Helgens sista tävlingsdag i Gällivare böjd på sprinttävlingar i strålande vinterväder med många fina prestationer av de svenska åkarna. Efter prologen stod det klart att 17 svenska tjejer och 10 svenska killar hade tagit sig vidare till finalheaten. Hanna Falk, Ulricehamns IF, och Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, hade de snabbaste kvaltiderna.
– Det är roligt att vi hade så många som åkte fort i kvalet, som vi ju vet är ett nålsöga i världscupen, säger Rikard Grip, förbundskapten för landslaget.

När det kom till finalheaten uppstod många tuffa dueller mot framförallt de ryska åkarna.
– Det blev många hårda heat som höll hög internationell nivå. Det innebär att många av våra yngre åkare har fått känna på internationell konkurrens. Det är en bra investering inför framtiden, säger Rikard.

Starkast på damsidan var Stina Nilsson, IFK Mora SK, och Hanna Falk, som tog sig hela vägen till final. Finalen vanns av Stina på ett övertygande sätt och Hanna slutade fyra efter ryskorna Natalia Matveeva och Yulia Belorukova.

Ytterligare fem svenska tjejer tog sig till semifinal – Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Anna Haag, Anna&Emil sportklubb, Jonna Sundling, IFK Umeå och Maria Nordström, Ulricehamns IF.

På herrsidan fortsatte Oskar Svensson att övertyga och tillsammans med Teodor Peterson, IFK Umeå, tog han sig till final. Oskar vann och Teodor blev tvåa. På tredje plats kom Nikita Kriukov, Ryssland.

Förbundskaptenen är nöjd över dagens tävlingar.
– Stina, Oskar och Teodor åker på ett övertygande sätt genom hela tävlingen. Men jag vill även lyfta två uppstickare lite extra, nämligen junioren Moa Lundgren, IFK Umeå och den offensive Emil Johansson, IK Jarl. Moa blev sexa i kvalet och Emil femma. Två mycket fina prestationer. Även många av de andra svenskarna övertygade, men en del fick lite trassel på vägen, vilket är lätt hänt i sprint. Vi har verkligen fått en bra genomkörare inför Ruka, avslutar Rikard.

 

Resultat damer sprint
Resultat herrar sprint

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *