sthbild
Allt från unga till gamla är välkomna till Sth Skicross Competition. Här är Morgan Tärning från förra året. Foto: sthskicross.se/

”- Vad fattas i skidsverige? Hur skulle jag vilja att en skidtävling skulle vara? Hur kommer skidåkningen se ut i framtiden?”
Dessa frågor ställde sig Joel Hultin för två år sen, och svaret på frågorna blev STH Skicross Competition, som nu i år arrangeras för 3e gången, söndagen den 30e mars. 

– STH Skicross Competition är en skidtävling som startade som en galen tanke hos mig själv för 2 år sen under ett träningspass.  Jag har en del galna idéer och tankar för mig ibland, vissa bra, vissa mindre bra, berättar Joel Hultin, som är grundaren av hela arrangemanget. Joel bestämde sig för att göra tanke till verklighet och när han fick med sig hans klubb Garphyttans IF samt utförsanläggningen Storstenshöjden var arrangemanget ett faktum.
– Utan klubben och Storstenshöjden hade det aldrig blivit något!

Upplägget är inte konstigare än en ”vanlig” sprinttävling i fristil fast med lite twistar. Banan går utför och uppför Storstenshöjdens norra slalombacke där man först åker en tidsprolog där alla går vidare, följt av 3 st heat där man samlar olika poäng efter den placering du får i heaten. Sedan summerar man ihop poängen och topp 8 går vidare för semifinal och finalheat. Hamnar man på samma poäng så är det snabbast prologtid som gäller.
– Nytt för i år är att vi har flera klasser, 13-16,17-21 och Motionsklass, självklart för både herrar och damer. Tävlingen går av stapeln i Storstenshöjden uppe i Ånnaboda/Kilsbergen 2 mil utanför Örebro.

Banan är belägen i STHs norra slalombacken där man efter att ha tagit liften upp till start startar på högsta punkten och går i mål på botten. Längs banan som är inspirerad från alpin skicross så finns diverse hopp, gupp, bigairs, velodromkurvor osv. Dessutom är det även en hel del uppförskörning. Det finns även såkallade ”chicken corners” eller ”alternativa vägar” runt hoppen för de som inte känner för att flyga.

Syftet med tävlingen, enligt Joel:
– Tanken med tävlingen är att kunna erbjuda åkarna en tävling utöver det extra, en tävling som är lite ”outside the box” och som är lite annorlunda kontra de vanliga tävlingarna då jag själv har upplevt den ”tävlingströtthet” man kan uppleva framåt vårkanten. Det är action, adrenalin, sprint, musik, solschteek och skönt häng. Det ska vara åkarnas tävling helt enkelt.

Joel tror på sin idé:
– Jag tror det är viktigt och bra för sportens bredd att tävlingar likt STH Skicross Competition ploppar upp. Det är tyvärr färre och färre som orkar släpa sig ut mitt i skogen för att se en skidtävling. Väl på plats ser de bara skidåkaren passera någon gång varannan timme där de står och hejar innan de kalla och frusna åker hem igen. Det är tråkigt men tyvärr så måste man nog bryta traditionen och anpassa sporten efter samhället. Och det folk vill ha idag är action, bekvämlighet och gärna så mycket som möjligt av det. Det är bara att kolla på sprintarna, de är ju rena rama marathonen nu, för det är det publiken vill ha. Jag tror den här sortens tävlingar kommer komma mer och mer framöver, för det är action på hög nivå och du har möjlighet att se åkarna hela banan nonstop, Tanken är att utveckla den här tävlingen till något riktigt stort och till slut en hel tävlingshelg med diverse lopp. Ett lätt och naturligt val av tävling för åkarna att avsluta säsongen på. Det är bara att hänga på skidsverige, vi syns den 30e mars, berättar Joel Hultin.

Hemsida: www.sthskicross.se

Facebook: www.facebook.com/sthskicross

Film från tävlingen: www.youtube.com/watch?v=K0fJbdOw5-c

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *