Stafetthjältar x 2 belönade med Victoriastipendiet 2014

Årets Victoriastipendium delas mellan Sveriges skidstafettlag för damer respektive herrar vid de Olympiska spelen i Sotji.

Precis som förra året så får skidhjälten Johan Olsson åka ned till Öland och motta Victoriastipendiet. Men i år åker han inte ensam, utan får sällskap av Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Emma Wikén och Charlotte Kalla, Lars Nelson, Johan Olsson, Daniel Richardsson och Marcus Hellner.

Foto: Bildbyrån
Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån.

Att få ta emot Victoriastipendiet är en ära och ytterligare ett bevis på den fantastiska vågen av framgång som längdåkning haft de senaste säsongerna.

Foto: Bildbyrån
Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner. Foto: BIldbyrån.

Nu laddar vi vidare mot mot mot nya segrar och ytterligare en spännande säsong med hemma-VM i Falun 2015 som vårt stora mål. Förhoppningsvis blir det en resa till Öland även nästa år.


Juryns motivering:

”Svensk längdskidåkning har återigen skrivit historia. Sveriges båda stafettlag har aldrig tidigare vunnit guld vid ett och samma Olympiska spel. Detta inträffade vid spelen i Sotji.

Damernas prestation att besegra det norska laget, som varit outstanding under flera år, var en bragd. Det svenska laget presterade på toppen av sin förmåga på samtliga platser. Taktisk åkning genom hela loppet och en fenomenal forcering på slutet resulterade i det välförtjänta OS-guldet.

Herrarna tyngdes att ett visst favoritskap och infriade det på ett mästerligt sätt. Trots en tappad skida på första sträckan och ett till synes hopplöst läge, lyckades laget, tack vare ett kyligt och taktiskt agerande, arbeta sig fram till en tätposition som sedan inte gick att hota av konkurrenterna.

Två utmärkta prestationer som leder till årets Victoriastipendium som utdelas av H.K.H Kronprinsessan Victoria på Victoriadagen i Borgholm den 14 juli.”

Juryn för Victoriastipendiet

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *