Foto: Ulf Björkman
Foto: Ulf Björkman

Hallbyloppet på skidor som avgjordes vid Hallbystugan under söndagen fick en dramatisk inledning på tävlingsdagen.

Stormen Egons framfart under natten satte arrangören IF Hallby SOK för stora prövningar under morgontimmarna innan tävling.  Dels i form av att ta beslut, köra tävlingen eller ej med tanke på säkerhet för åkarna, dels uppröjningsarbete av nedfällna träd, grenar och annat som farit omkring. Som tur var så mojnade vinden och klartecken för tävling kunde ges. Dock var det en och annan stormdrabbad tävlande som ej kunde ta sig till tävlingen. Trots det så blev det fina tävlingar med stora startfält.  I herrarnas elitklass så mönstrade startfältet stor del av yppersta Götalandselit.

Klassisk åkstil och masstart var förutsättningarna som gällde i samtliga klasser, där Hallbystugans konstsnöslinga om 2,5km var har varit räddningen  för tävlingen.  En konstsnöslinga som legat klar och varit flitigt använd sedan dagarna innan Nyår.

Dagens höjdpunkt var herrarnas elitklass över 20 km, 8 varv , där hemmahoppet  Oskar Lund IF Hallby SOK ställdes mot välmeriterade  Patrik Johansson och Dan Moberg bägge IFK Skövde.  Dessa tre bildade tillsammans med Martin Gotting Ulricehamns IF snabbt en kvartett som gick ifrån övriga fältet.  Då föret var runt nollgradigt och med tilltagande snöfall så blev loppet en rejäl kraftprövning, där det endast var Oskar Lund som valde att gå med fäste på skidorna. De övriga tre valde att helt staka loppet igenom. När sista varvet inleddes så visade sig att Skövdeduon hade bäst glid under skidorna och mest kvar i armarna. Oskar Lunds chans till seger försvann då han inte lyckades gå ifrån i uppförsbacken innan målgång. In på upploppet var det Patrik Johansson som tog det vinnande spåret och kunde gå ifrån till seger, en skidlängd för Dan Moberg, med Gotting på tredje plats. En trött Oskar Lund som satte färg på loppet gled i mål som fin fyra. I damernas elitklass med tunnare startfält så segrade duktiga Lovisa Sundin  Delsbo IF med klar marginal före Malin Svensson IK Vista.

Nästa stora skidtävling vid Hallbystugan är långloppet Rallarloppet  1 feb, då  hoppas arrangörerna att hjälp med snö även kommer ovanifrån

Resultat hallbyloppet

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *