Spännande uppgörelse i Ivars Bil Jemtland Ski Tour

Erik Söderström Melin (mitten) ligger tvåa i Jemtland Ski Tour.
Erik Söderström Melin (mitten) ligger tvåa i Jemtland Ski Tour.

Det är Tåsjödalen Classic Ski i Kyrktåsjö, Jämtkraft Ski Maraton i Östersund, ICA-loppet i Åsarna, Haldo Hanssons Minne i Trångsviken och Flyktingloppet i norska Nordli/Gäddede som under säsongen ingått i den nya nationella långloppscupen Ivars Bil Jemtland Ski Tour.

6 april avgörs Flyktingloppet och tourens slutsegrare ska koras. Representanter från de fem föreningarna kommer att finnas på plats i Gäddede för att dela ut prispengarna, 20 000, 12 000 och 8 000 kronor, till de tre första i elitklassen D21 och H21.

– Det är inga tvivel om att det blir en spännande avslutning på touren. Från Flyktingloppets sida hoppas vi kunna fortsätta samarbetet. Jag är säker på att det kan bli mycket bra och att vi kan arbeta vidare med att utveckla touren och vårt samarbete föreningarna emellan, säger Ewa Westum Kveli, tävlingsledare för Flyktingloppet.

Tour-arrangörerna kan titta tillbaka på ett lyckat första år där samtliga deltävlingar märkt av ökat deltagarantal. En positiv utveckling som borgar för en fortsättning även 2015.

– Vi ser mycket positivt på det här första året. Det mesta har fungerat mycket bra, att vi lyckades knyta till oss en värdefull sponsor har betytt mycket. Nu ska vi utvärdera säsongen och se hur vi ska gå vidare inför nästa år, säger Tommie Jirhed, tävlingsledare för Jämtkraft Ski Marathon.

I dagsläget är 1200 åkare föranmälda till Flyktingloppet. Förra året deltog 1800 åkare, den snöfattiga vintern påverkar en del tror tävlingsledaren som nu hoppas på en del efteranmälningar.

– Vi märker av ett ökat antal svenska deltagare tack vare touren, det är vi väldigt glada för, säger Westum Kveli.

Touravslutningen kan bli en rysare. På herrsidan skiljer bara tio poäng mellan ettan Lars Suther, Lima IF och Erik Melin Söderström, Östersunds SK. Båda kommer till start på söndag, liksom Jonathan Thoreson, Östersunds SK, som ligger på tredje plats.

På damsidan leder Frida Hallquist, Åsarna, med 15 poängs marginal till Evelina Bångmann, Offerdal. Lierneåkaren och Vasaloppssegrarinnan Laila Kveli har bara åkt två lopp hittills och ligger fem poäng efter Bångman på en tredje plats.

– Laila vaknade med en förkylning dagen efter Årefjällsloppet, men hon hoppas vara frisk nog för att kunna vara med och kämpa om segern i damklassen. Ingenting är avgjort förrän löparna är i mål, säger Ewa Westum Kveli.

På startlinjen på söndag står också storåkare som Jörgen Brink, Anders Södergren, Jerry Ahrlin, Petter Northug jr., Niklas Dyrhaug, John Kristian Dahl, Johan Kjølstad, Ida Ingmarsdotter och Kari Vikhagen Geitnes.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *