Söderhamn bjuder på en SM-backe att bita i

Södergrens hylla och Stenbergsbacken. SM-banorna i Söderhamn börjar ta form. – Vi gläder oss till att få komma hit och tävla, sade Maria Rydqvist och Anders Södergren när de invigde den tuffaste backen.

Skid-SM-banorna på Hällåsen-Hällmyra i Söderhamn börjar ta form med passager som väcker respekt.
– Söderhamn tar sin uppgift på största allvar. Det här ser riktigt bra ut. Vi gläder oss stort till att få komma hit och tävla i vinter, sa längdstjärnorna Maria Rydqvist och Anders Södergren när de nyligen invigde den tuffaste motbacken.

De senaste månaderna har det pågått ett omfattande gräv- och schaktningsarbete på Hällåsen. Banchefen Ulf Olsson är den som dirigerat maskinerna efter ritningar han själv tagit fram och han skapar banor som ska ge Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Johan Olsson, Stina Nilsson och de andra landslagsåkarna något att bita i.
– Vi har höjt en backe med fyra meter och skapat en publikvänlig in- och utfart från stadion på Hällåsens bandyarena, berättar Ulf Olsson.

Backen han pratar om blir utslagsgivande och är redan minnesvärd. Vid en pressträff nyligen fick den branta stigningen namnet Stenbergsbacken efter två betydelsefulla personer.
– Markägaren Anders Stenberg får välförtjänt cred för att han gett oss tillåtelse att härja på hans domäner. Dessutom vill vi lyfta fram namnet Stenberg för att hedra legendariske Nisse Stenberg, tävlingsledare för Skid-SM i Söderhamn 1951, berättar Ulf Olsson.

På toppen av Stenbergsbacken finns det plats för mycket publik, som på nära håll kan få känna på hetluften när landets vassaste skidåkare trycker på i slutet av loppen.
– Den platsen har vi ”döpt” till Södergrens hylla för att hylla i första hand Anders Södergren, men också hans tvillingbror Per Södergren som gjorde flera lopp i landslagsdressen innan en ryggskada satte stopp för karriären, säger Ulf Olsson.

Banarbetet pågår fortfarande, nu med fokus på andra sidan Flygvägen i riktning mot konstverket Alirs öga.
– Vi har fortfarande mycket kvar att jobba med. Och tiden går fort. Men vi har läget under kontroll, förklarar Ulf Olsson, som också kan konstatera att den lagrade snön nere på Flaket intill Söderhamnsfjärden överlevt sommaren.

– Vi lagrade 12 000 kubik och visst – högen har krympt ihop en del. Fast inte mer än vi räknat med. Det känns skönt att ha snö i förvar om vädrets makter skulle ställa till det framöver.

Maria Rydqvist, landslagstjej, och Anders Södergren, hemmahopp i SM, prisade Söderhamn för ett strålande arbete med investeringar som höjer stadens status som skidort:
– Vi är imponerade av Söderhamn. Här finns mycket energi, kunskap och vilja.

Följ uppladdningen inför SM på www.skidsm2017.se

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *