160126 Lagbild med samtliga av Piteå Elits åkare under en presskonferens med Piteå Elit inför SM-veckan den 26 januari 2016 i Piteå. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57820

SM-veckan är i full gång och Piteå bjuder på fina tävlingar, som alla sänds live i SVT. Betydligt fler kommer till start i årets SM i Piteå än förra i Ånnaboda och arrangören blev dessutom tvungna att beställa in extra nummerlappar, glädjande! Men i skuggan av detta tappar SM-tävlingarna status när de bästa inte kommer till start – vilket är synd för skidsporten.

Stina Nilsson är inte ens närvarande i Piteå och efter dagens stafett beger sig även Ida Ingermarsdotter hemåt. Sveriges två bästa sprinters på damsidan kommer inte till start i lördagens svenska mästerskap, i just sprint. Tråkigt nog kommer heller inte Calle Halfvarsson och Emil Jönsson till start denna vecka, men på grund av sjukdomsproblem.

Statusen på SM är uppenbarligen inte riktigt som förr. Inför säsongspremiären i Bruksvallarna var Skidzonens Carl Olander inne på lite samma spår när han skrev ”När premiären är viktigare än SM”.

Tävlingarna blir förminskade när världsstjärnorna helt öppet går ut med att SM inte är viktigt i jämförelse med världscupen. Samtidigt ska Charlotte Kalla ha en eloge som planerat att åka samtliga distanser här i Piteå, när somliga struntar helt i SM. Och jag har så klart förståelse för det. Världscupen är viktigare. Och det är slitsamt för en åkare som Stina Nilsson att tävla och vara på resande fot under i princip varenda helg under vinterhalvåret. Men det är dåligt för sporten när de bästa inte finns på plats under Sverigemästerskapen.

Sm-tävlingarna tappar status. Sponsorer till nationella tävlingar vill snart kanske inte längre vara med på tåget och det är väl bara en tidsfråga innan SVT även dom drar i nödbromsen.

Jag har tyvärr ingen bra lösning. Kanske har du?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here