Den 21–26 mars 2018 avgörs SM på längdskidor i Skellefteå i samband med SM-veckan. I vinter förlängs SM med en dag för att även inkludera damernas tremil och herrarnas femmil.

 

Sedan en tid tillbaka har Skellefteå stad och Skellefteå skidklubb varit tilldelade SM-veckan 2018. Längdskidtävlingarna avgörs den 21–26 mars, vilket är två månader senare än vad som vanligtvis är fallet.
– Världscupprogrammet och OS i Pyeongchang ger inte utrymme för att genomföra SM på ett bra sätt innan världscupen är avslutad. Därför beslutades det att senarelägga SM till slutet av mars, berättar Ludvig Remb, tävlingskoordinator på Svenska Skidförbundet.

På tävlingsprogrammet står som vanligt sprint, stafett och 10/15 km intervallstart. En nyhet är att skiathlontävlingen har strukits från SM-programmet och kommer att ersättas med masstartstävlingar över 15 och 30 km.
Eftersom tävlingarna avgörs så sent på säsongen i vinter har man dessutom valt att inkludera tre- och femmilen i klassisk intervallstart. Vanligtvis genomförs de långa SM-distanserna tillsammans med sprintstafetten. För att få in det i programmet har man förlängtden kle herrar) SM med en dag.

Sprintstafetten kommer att avgöras i Bruksvallarna i samband med Fjälltoppshelgen den 12–15 april. Preliminärt tävlingsdatum för SM i sprintstafett är satt till den 12 april.

Samtliga tävlingsdagar i längdskidor från SM-veckan i Skellefteå kommer direktsändas av SVT.

Tävlingsprogram
Onsdag 21/3: 15/30 km (F) masstart, herrar och damer
Torsdag 22/3: Sprint (K), herrar och damer
Fredag 23/3: Stafett (F), herrar och damer
Lördag 24/3: 15 km (F) herrar
Söndag 25/3: 10 km (F) damer
Måndag 26/3: 30/50 km (intervallstart) (K), herrar och damer

 

Sedan tidigare är följande SM-tävlingar i längdskidor 2018 tilldelade:
USM i Lycksele 9–11 februari
Master-SM i Hudiksvall 9–11 februari
JSM i Hallby 14–18 februari

Information om SM-tävlingarna finns även på www.skidsm.se
Information om RFs SM-vecka finns på www.smveckan.se

Skellefteå SKs officiella webbplats

Funäsdalens IFs officiella webbplats

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *