Skidskyttelandslaget med målet fast i siktet

Sverige ska ta medalj vid varje mästerskap, varje år. Så lyder en av Skidskytteförbundets huvudmålsättningar på väg mot VM 2019. När nu Wolfgang Pichler presenterar landslagstruppen inför den kommande säsongen följer planen den inriktning som togs förra året. Strategin är en fortsatt satsning på ett ungt landslag men med en något annorlunda struktur gentemot tidigare.

Till skillnad mot förra året så är det få överraskningar i truppen.  Landslaget delas upp i ett A-landslag och ett Utvecklingslandslag. Respektive lag får något olika upplägg under träningssäsongen men principen bygger fortsatt på Pichlers träningsmetoder och daglig träning i grupp, för att säkerställa optimal sparring.

– Vi har i år sett tydliga tecken på att många aktiva tagit viktiga utvecklingssteg och det beror på att vi i stort sett kunnat fullfölja det träningsupplägg som vi tänkt, säger Wolfgang. Vi har kört mer träning tillsammans än tidigare vilket innebär att man även på träning ofta skjuter under press från omgivningen. Det är troligen en av förklaringarna till de fina stafetter som vi gjort genomgående under säsongen, vi är helt enkelt mer vana vid att vara pressade på skjutvallen.

För flera av de yngre åkarna har träningen inneburit ett stort kliv uppåt både avseende kvalitet och volym i träningen men alla har svarat bra på den ökade belastningen. Nu kommer träningen att stegras ytterligare ett snäpp för att komma upp till de höga volymer som krävs för att kunna slåss om topplaceringar i världseliten och ta medaljer på kommande mästerskap.

En som är mer än nöjd med utvecklingen under det senaste året är Mona Brorsson:

– Jag har verkligen hittat rätt och tror på det här upplägget till 100%. Det ska blir spännande att se vad ytterligare ett par år till med den här träningen kommer att ge för resultat. Dessutom tycker jag att vi är ett superhärligt gäng i landslaget, som har jätteroligt tillsammans, vilket ger en styrka i laget.

Vad är det då, enligt dig Mona som är speciellt med det nuvarande upplägget?

– Vi tränar myket tillsammans, inte bara på lägren utan året runt i Östersund. Eftersom vi är många som följer samma träningsplan så kan vi göra både lätta och tuffa pass tillsammans. Det känns som att hela gruppen på så vis tagit ett stort kliv framåt. Den här dagliga sparringen skapar trygghet på skjutvallen eftersom man är van med press.

 

Svenska Skidskyttelandslaget 2016/2017:

A-lag
Linn Persson, Bore Biathlon
Mona Brorsson, Finnskoga IF
Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb
Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb
Sofia Myhr, Hede SK
Emma Nilsson, Bore Biathlon
 
Jesper Nelin, Biathlon Östersund
Torstein Stenersen, Ramundberget
Fredrik Lindström, Anundsjö SKG
Sebastian Samuelsson, I 21 IF
Tiio Söderhielm, Biathlon Östersund

Utvecklingslag
Olga Alifiravets, Biathlon Östersund
Sara Nordstrand, Biathlon Östersund
Chardine Sloof, Bore Biathlon
Johanna Skottheim, Lima SKG

Viktor Olsson, Biathlon Östersund
Simon Hallström, Lima SKG
Peppe Femling, Tullus SG
Martin Ponsiluoma, Tullus SG

Den gemensamma träningen drar igång i maj och följer då den lägerplan som arbetats fram av tränarteamet. Det blir mycket träning i Östersund men också en hel del i Mellaneuropa. Lägerplan och uttagningskriterier för deltagande i internationella tävlingar kommer att presenteras senare på skidskytte.se.

Även Juniorlandslagets uttagning kommer att presenteras de närmaste veckorna. Där blir det stora förändringar eftersom många av de främsta juniorerna nu tar klivet upp till seniorklass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *