Vem säger att man inte kan åka skidor även under de varmaste sommardagarna?

Gärsskidåkning är som vanlig alpin skidåkning – fast på gräs. I helgen avgjordes en officiell FIS-tävling i Grass Skiing i Norrköping, och även om sportens storlek fortfarande är väldigt liten i jämförelse med skidåkning på snö så ökar intresset för vart år som går.

Andra FIS-tävlingen någonsin i Sverige

Tävlingen som arrangerades i helgen, 1–3 juni, var den andra någonsin i Sverige. På fredagens program stod uppvärmningslopp och inspektion på schemat, och under lördagen drog tävlingarna igång på allvar.

Under lördagens lopp fick tjeckiska Martin Bartak bästa tiden med 27:13, 61 hundradelar snabbare än österrikaren Sascha Posch. Bäste svensk under lördagen blev Edvard Nord med tiden 28:58, vilket resulterade i en delad sjätteplats.

Bartak var även den snabbaste åkaren under söndagen, medan Nord plockade en placering och hamnade på en femteplats.

Fortfarande liten sport – men intresset ökar

Trots att grässkidåkning är en officiell gren inom FIS så väntar sporten fortfarande på sitt genomslag i Sverige. De senaste åren har mellan 60 – 100 åkare deltagit i SM i grässkidåkning och sportens omsättning ligger på drygt 100 000 kr om året.

Men det finns tecken på att grässkidåkningen kan vara på uppgång. I en intervju från SM 2016 uppgav Fredrik Söderlund, styrelseledamot i Norrköpings skidklubb, att intresset för sporten har ökat under de senaste åren.

Att spelbolag som erbjuder odds på skidåkning, och sportkanaler som sänder FIS-tävlingar skulle ta in sporten i sina utbud inom en överskådlig framtid är dock osannolikt. Det enda sättet att följa tävlingarna i dagsläget är på plats.

Skidorna största skillnaden

Grässkidåkning uppfanns redan på 50-talet i Västtyskland och de första tävlingarna hölls i de tyska alperna år 1965. Sedan dess har sporten spridit sig över hela världen och de första världsmästerskapen i grässkidåkning arrangerades 1979. Åktekniken är väldigt lik vanlig skidåkning. Däremot skiljer sig utrustningen som åkarna använder väsentligt.

– Det är en udda gren, men det är samma typ av skidåkning som på snö, teknikmässigt gäller det att stå i grundposition. Det som skiljer sig åt är att skidorna är kortare, åttio till nittiofem centimeter, beroende på om man åker slalom, storslalom eller super-g. Skidorna har också något som liknar larvfötter, så att de rullar, berättade Söderlund för nyhetssajten Besöksliv inför SM 2016.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here