Vem säger att man inte kan åka skidor även under de varmaste sommardagarna?

Gärsskidåkning är som vanlig alpin skidåkning – fast på gräs. I helgen avgjordes en officiell FIS-tävling i Grass Skiing i Norrköping, och även om sportens storlek fortfarande är väldigt liten i jämförelse med skidåkning på snö så ökar intresset för vart år som går.

Andra FIS-tävlingen någonsin i Sverige

Tävlingen som arrangerades i helgen, 1–3 juni, var den andra någonsin i Sverige. På fredagens program stod uppvärmningslopp och inspektion på schemat, och under lördagen drog tävlingarna igång på allvar.

Under lördagens lopp fick tjeckiska Martin Bartak bästa tiden med 27:13, 61 hundradelar snabbare än österrikaren Sascha Posch. Bäste svensk under lördagen blev Edvard Nord med tiden 28:58, vilket resulterade i en delad sjätteplats.

Bartak var även den snabbaste åkaren under söndagen, medan Nord plockade en placering och hamnade på en femteplats.

Fortfarande liten sport – men intresset ökar

Trots att grässkidåkning är en officiell gren inom FIS så väntar sporten fortfarande på sitt genomslag i Sverige. De senaste åren har mellan 60 – 100 åkare deltagit i SM i grässkidåkning och sportens omsättning ligger på drygt 100 000 kr om året.

Men det finns tecken på att grässkidåkningen kan vara på uppgång. I en intervju från SM 2016 uppgav Fredrik Söderlund, styrelseledamot i Norrköpings skidklubb, att intresset för sporten har ökat under de senaste åren.

Att spelbolag som erbjuder odds på skidåkning, och sportkanaler som sänder FIS-tävlingar skulle ta in sporten i sina utbud inom en överskådlig framtid är dock osannolikt. Det enda sättet att följa tävlingarna i dagsläget är på plats.

Skidorna största skillnaden

Grässkidåkning uppfanns redan på 50-talet i Västtyskland och de första tävlingarna hölls i de tyska alperna år 1965. Sedan dess har sporten spridit sig över hela världen och de första världsmästerskapen i grässkidåkning arrangerades 1979. Åktekniken är väldigt lik vanlig skidåkning. Däremot skiljer sig utrustningen som åkarna använder väsentligt.

– Det är en udda gren, men det är samma typ av skidåkning som på snö, teknikmässigt gäller det att stå i grundposition. Det som skiljer sig åt är att skidorna är kortare, åttio till nittiofem centimeter, beroende på om man åker slalom, storslalom eller super-g. Skidorna har också något som liknar larvfötter, så att de rullar, berättade Söderlund för nyhetssajten Besöksliv inför SM 2016.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *