I denna bild finns det människor från hela fem olika nationaliteter.
I denna bild finns det människor från hela fem olika nationaliteter. Foto: AdaMedia Med Mera

Skidåkaren Adam Alexander Johansson startade 2012 Skidhjälpen och samlade då in pengar för Musikhjälpen. Nu har rättvikskillen nya skidprojekt på gång, denna gång för att hjälpa nyanlända flyktingar. 

Längdskidor och integration är något Adam Alexander Johansson, 26 år från Rättvik, har stor erfarenhet utav. Efter att ha börjat jobba med svenska för flyktingungdomar i Mora 2012 tändes intresset ytterligare och han fick idén att sammankoppla just integration och skidåkning. Tre år senare har idén blivit verklighet.

– Jag har velat göra detta projekt i tre år men det har aldrig blivit av på grund av olika anledningar. Men tack vare Eva Nordfjell, integrationschef i Orsa, har jag nu äntligen kunnat genomföra detta, säger Adam.

Målet med projektet  i nuläget är främst inte för att de ska bli duktiga skidåkare.
– Nej, jag vill ge dem bättre förutsättningar att lyckas i Sverige och med skidåkningens hjälp tror jag att det är möjligt, säger Adam som ändå hoppas att det ska kunna vara starten till något nytt.
– Förhoppningsvis kan detta projekt leda till att svensk skidsport i framtiden är består av mer människor med olika bakgrunder.
Nästa vecka ska killarna titta på Skid-VM en dag som lite inspiration inför vasaloppsveckan där de ska åka stafettvasan tillsammans.

Det är inte första gången Adam gör hjälpinsatser tillsammans med skidåkningen. Under Musikhjälpen 2012 startade han en egen insamling, Skidhjälpen. Adam åkte då skidor från Falun till ”radioburen” i Stockholm för att samla in pengar. Temat var då Barnen i slummen har rätt till rent vatten. Insamlingen hamnade på topplistan det året och dryga 40 000 kronor samlades in.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *