Juryn för Sixten Jernbergpriset har utsett Anders Svanebo, Stockviks SF till 2017 års vinnare.

 

Juryn har utsett Anders Svanebo med följande motivering:

”Anders Svanebo från Stockviks SF hade en anmärkningsvärd skidsäsong 2016/2017. På våren 2016 plockades han bort från skidförbundets första träningsgrupp, den så kallade landslagsgruppen, och bröt samtidigt i sitt privata liv upp från ett mångårigt samboförhållande.

Träningen fortsatte han dock oförtrutet med och det resulterade i den bästa säsongen någonsin, bland annat totalvinst i Intersport Cup och SM-touren, tävlingen för dem som genomför samtliga individuella SM-tävlingar.

Kulmen på vintern blev inledningsvis när Anders vann sin första SM-medalj med brons i skiathlon vid SM-veckan i Söderhamn men framförallt när han från ett till synes omöjligt underläge när SM-femmilen avgjordes i Umeå hämtade reservkrafter de avslutande kilometerna och spurtade hem guldmedaljen.

För dessa avslutande bravader tilldelas Anders Svanebo 2017 års upplaga av Sixten Jenbergmedaljen. Segern i Umeå var helt i klass med den kampglöd och segervilja som förre skidkungen visade upp under sin storhetstid. Han är den 53:e i ordningen sedan priset instiftades 1964.”

Juryn som utsåg Anders Svanebo till 2017 års vinnare består av Ludvig Remb från Svenska Skidförbundet, Åke Ekblom från SM-organisationen i Söderhamn och Gunilla Stenmark från SM i Umeå samt skidjournalisten Frille Eriksson.

Priset består av en tavla med vinnarens namn graverat tillsammans med statuterna för priset. Priset kommer att delas ut under sommaren 2017 i samråd med pristagaren.

Samtliga Sixten Jernbergvinnare finns här: www.skidor.com/svenskaskidforbundet/utmarkelser/SixtenJernbergpriset/

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *