Varje gång som en norrman bryter mot reglerna så går debatten och beskyllningarna högljutt här i Sverige. Norrmännen beskylls för att vara korrupta och ha allt för stort inflytande i den internationella längdskidåkningen. Jag ska inte säga att det inte är sant att de ibland kommer undan med oerhört diskutabla metoder, senast i Tour de ski då Therese Johaug slapp undan ett solklart straff för otillåten skejting. Många påstår att hon kom undan tack vare att hon är från Norge men händelseförloppet där är nog snarare ytterligare ett bevis på norrmännens sportsliga dominans just nu. Johaug kom inte undan för att hon är norska utan för att hon var med i tätstriden. Jag är övertygad att samma sak hade hänt om det var en åkare från en annan nation.

Faktum är att de som varit allra strängast i år med att följa upp regler är just norrmännen. Nu i söndags avgjordes stafetten i norska mästerskapen i Tromsø. Hela 16 lag blev bestraffade med 3 minuters tillägg för otillåten skejting och jag är tämligen övertygad om att ännu fler lag var nära att åka dit (videoupptagning på berörd kurva). ”Fusket” (jag är övertygad om att ingen medvetet skejtar) är så utbrett att det är svårt att hänga med i videoklippen. Här bör vi se upp till norrmännen som mig veterligen är de enda som verkligen följt upp löftet med strängare bedömning av just klassisk teknik. Under Intersport och Scandic Cup i Idre i december visade man till viss del att man tar löftet på allvar. Problemet är bara att man endast diskvalificerar åkare i seniorklassen, där 4 åkare åkte dit. I juniorklasserna stannade det med det i praktiken verkningslösa ”straffet” ”skriftlig varning”. Notera att jag här endast använder mig av herrklasserna som referens då det i damklasserna var oerhört få, om någon, som körde ovallat. Enligt rykten var det dock långt fler som använde sig av skridskoskär i backarna, medvetet eller omedvetet, än de som faktiskt blev bestraffade.

Den negativa tonen mot norrmännens inflytande i sporten förstärks även i media då man varje gång en norrman är iblandad i en diskutabel situation och klarar sig tar upp de många norrmännen inom internationella skidförbundet. Då media är de som förser TV-tittarna med skidåkning sprider sig dessa fördomar vidare och stärker ytterligare den negativa bilden.

Budskapet med den här texten är alltså att vi svenskar bör sluta se ner på norrmännnen och anklaga dem för att förstöra sporten. Tvärtom är de den nation som tagit reglerna på störst allvar och visat mod och till och med diskvalificerat segrare Det ger hopp om en rättvisare idrott där alla behandlas lika. Oavsett om åkaren slåss i toppen eller i mitten av fältet. Varför inte lära sig av dem som är bäst?

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

3 svar på ”Se upp till norrmännen!”

 1. Fast norrmännen är ju bara stränga i bedömningen på sina egna nationella tävlingar, aldrig när det är världscuptävlingar i Norge. Det är aldrig några av de norska toppåkarna som blir bestraffade på världscuptävlingarna i Norge. Inte förrän norrmännen är konsekventa och diskar sina egna toppåkare tycker jag de bör hyllas.

  1. Som nämns i texten så undgår inte Johaug straff tack vare att hon är norska utan tack vare att hon är med i toppen. Jag är tämligen övertygad att Kalla hade fått samma behandling om hon varit med i toppen och begått samma regelbrott, det har alltså inget med nationaliteten att göra är min fasta tro.

   Internationellt består juryn av många nationaliteter och inte bara norrmän. Norge är det enda landet som konsekvent diskvalificerat åkare som bryter mot klassisk teknik…

 2. Dock är jag lika övertygad om att Justyna K hade fått ett annat straff om hon varit I ledningen med Johaug jagandes bakom. Bedömning av skidteknik är ingen exakt vetenskap och då blir det även ”mjuka” värden som styr. I mångt och mycket är vissa skidtävlingar rena plojtävlingar då banor, markeringar, regler, videogranskning, agerande av juryn, spårkvalité, o.s.v. varierar något oerhört.
  H Weng fick kom undan med att gena över banmarkeringarna när hon gjorde misstaget att gå imål ett varv för tidigt. Vem gav lov till det och på vilket regelverk grundades det beslutet? Alla åkare vet att man måste åka tillbaka och åka rätt.men här ”tyckte tydligen någon synd” om henne.
  På sprint körs det omkull åkare, vissa stängs, åkare hoppar från spar till spar. Är någon på väg om I ytterspår så väljer de detta spar för att stänga, Petter N hade skejtskidor och pjäxor och kunde på så sätt ta en betydligt tajtare innerkurva där ha dessutom axelerade farten än de med klassiska grejer o.s.v. När det gäller sprint. Varför inte ha sprint som bygger på åkarnas fart och fysik istället. Sedan kan de ha skicross där de kan tacklas och böka som alternativ.
  På nästa VM borde Sverige offra en åkare som har till uppgift att köra omkull värste konkurrenten till Svenske toppåkaren. Det är nästa steg I sprintens utveckling om Fis får som de vill, ”det är ju kul när det händer lite” som det ibland sags. Dessutom anses det ju som otur för den åkaren som drabbas av detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *