Under helgen 8-10 september avslutades årets världscup i rullskidor i italienska Trento och därmed kan rullskidslandslaget lägga sin bästa säsong någonsin till handlingarna.

 

Resultaten i Trento blev i likhet med den övriga säsongen en stor framgång. Den lilla truppen om sju åkare gjorde följande resultat:

På fredagens sprint var Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK och Gabriel Strid, IFK Mora bägge på en fjärdeplats i juniorklasserna. Detta var en stor framgång då sprint är den klart svagaste grenen för rullskidslandslaget.

På lördagens backtävling så började pallplatserna trilla in, som så många gånger tidigare i sommar. Gabriel Strid blev trea i herrjuniorklassen och redan klara världscupvinnaren Robin Norum, IFK Umeå blev också trea i herrklassen. Även Hanna Abrahamsson tog en tredjeplats i damjuniorklassen. I damklassen dominerade de svenska damerna då Sandra Olsson, Malungs IF blev tvåa och en lycklig Helene Söderlund, IFK Mora, tog sin första världscupsger någonsin efter att ha varit nära flera gånger tidigare i sommar.

Världscupen avslutades med en jaktstart på söndagen basserad på lördagens backtävling. I juniorklasserna så åkte både Hanna Abrahamsson och Gabriel Strid mycket starkt och taktiskt och kunde efter spännande spurter vinna sina klasser. I herrklassen försvarade Robin Norum sin tredjeplats med ett stabilt lopp. I damklassen tog Helene Söderlund sin andra raka seger efter en tät spurt. Sandra Olsson blev i samma spurt trea.

Resultat VC final Trento (ITA)

I den totala världscupen vann därmed Robin Norum sin tredje raka totalseger, en prestation som ingen svensk klarat tidigare. Victor Gustafsson, IFK Mora, som deltog i världscupfinalen, dock precis utanför pallen på tävlingarna, blev totaltrea.

Sandra Olsson blev totaltvåa i damklassen efter Alena Prochaskova, SLO, som varit i en egen klass hela sommaren. Helene Söderlund tog sig, tack vare sin starka avslutning i Italien, upp till tredjeplatsen i totalen.

I juniorklasserna så slutade både Hanna Abrahamsson och Gabriel Strid trea totalt.

Vilken sommar…

Det stora målet annars denna säsong var hemma-VM i Sollefteå där landslaget hade satt upp höga mål – VM på hemmaplan skulle bli det bästa någonsin för svensk del samt att vi skulle ta guld i varje klass! Tidigare rekord var från VM i Rotterdam år 000 med 6 guld och totalt 14 medaljer. När tävlingarna avslutades 6 augusti så kunde vi konstatera att VM i Sollefteå blev det bästa någonsin med 6 guld, 9 silver och 6 brons, alltså totalt 21 medaljer! Det enda vi inte helt lyckades uppfylla var att ta guld i varje klass då vi inte riktigt nådde hela vägen fram i damjuniorklassen.

Sverige hade till VM regerande världsmästarinnan från det individuella loppet från Val di Fiemme 2015 Linn Sömskar, IFK Umeå, med till start. Hon kom att bli ”drottningen av Sollefteå” med helt fantastiska resultat – 3 guld och 1 brons på sina fyra starter. Det var bara i supersprinten, en ganska specialiserad gren, som hon inte lyckades ta guld, annars var hon helt dominant under VM-veckan. Det sista guldet tog hon i sprintstafetten tillsammans med Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK, som också gjorde ett starkt VM med 1 silver och 1 brons i de individuella loppen samt att hon var kvalsnabbast i supersprinten. Ett fall i sin kvartsfinal gjorde tyvärr att hon blev utslagen i den tävlingen.

Anders Svanebo, Stockviks SF, avslutade sin långa skidkarriär med att för första gången bli världsmästare efter ett helt otroligt lopp där krossade han allt motstånd på Sollefteås rullskidsbana i den individuella tävlingen i fri teknik. Han tog senare under VM-veckan även ett silver i det klassiska masstartsloppet.

I supersprint så har Sverige inte tagit någon seger vare sig i WC eller i VM sedan Maria Magnusson, Sveriges främsta rullskidsåkare genom tiderna sett till antalet VM-guld, avslutade sin karriär 2013. Så det var lite av en skräll när Adam Persson, IF Hallby, körde hem guldet i herrjuniorklassen inför en stor publik på den centralt placerade banan i Sollefteå den andra tävlingsdagen.

I det klassiska masstartsloppet hade herrjuniorerna uppvisning. Efter en taktisk manöver med ett ryck på krönet innan en lång utförsbacke så kom hela det svenska laget loss från övriga fältet. Därefter körde laget som ett ”tåg” och därmed så la de grunden för en svensk trippel. Världsmästare blev Leo Johansson, Skillingaryds FK, före Eric Rosjö, IF Hallby och Gabriel Strid.

Det är inte bara på hemma-VM som Sverige presterat otroliga resultat utan även vid de tre övriga världscupshelgerna i Kroatien, Lettland och Italien har samtliga åkare som representerat rullskidslandslaget gjort det på absolut bästa vis. Detta syns i resultatlistorna med hela 30 pallplatser fördelat över hela säsongen.

Det starka lagresultatet har också gjort att Sverige för andra året i rad vann Nationscupen. Vi har bara vunnit nationscupen två gånger och att vi nu gör det två år i rad visar bara hur viktigt det är med att alla i laget är med och bygger framgång.

Rullskidslandslaget motto är att glädjas i medgång och stötta i motgång, något som visat sig vara ett vinnande koncept. Det är viktigt med en miljö där de aktiva vågar vinna, att alla i laget är en del av framgången och känner att de är med och bidrar även de dagar då det går tyngre. Att kunna slappna av och ha roligt mellan loppen för att sedan orka ha 100 % fokus när det sedan är dags för tävling är något förbundskaptenerna Johan Ericson och Martin Eckervad tror på och jobbar för att bygga upp.

Sammanfattande fakta rullskidslandslaget och världscupen i rullskidor 2017:

  • I det svenska landslaget 2017 har sammanlagt 26 åkare fått chansen att köra för Sverige vid VM eller WC vilket är betydligt fler än föregående säsonger.
  • Tillsammans har laget varit på pallen 2017 inräknat VM/WC 51 gånger fördelat på 16 vinster, 19 andraplatser och 16 tredjeplatser.
  • Av lagets 16 vinster är det fördelat på 11 olika personer fem herrar och sex damer.
  • 21 nationer, flera för första gången, har deltagit i året världscup.

Från Svenska Skidförbundet sida vill vi framföra vårt varma tack till våra sponsorer som stöttat oss under säsongen Bliz, Craft, Elpex, Folksam, IPUR AB, Sollefteå Kommun och Swerob.

Stort tack även till Johan Ericson och Martin Eckervad som lägger ner sin själ i uppdraget som förbundskaptener.

Sist men inte minst ett stort tack till alla aktiva som varit med, er glädje till skidsporten är imponerande och inspirerande att se. Stort lycka till med er vintersäsong!

Sommaren 2018 är mästerskapsfri och fokus för rullskidslandslaget kommer då vara på världscupen, vi är redan taggade för att skiva ny historia!

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *