Rekordsäsong på gång för skidskyttarna

Nya namn har radats upp i de blå-gula färgerna och känslan är att det är något riktigt stort på gång. Om man tittar på siffrorna bakom resultaten så är det värt att notera att Sverige är på väg att dubbla resultatnivån jämfört med förra säsongen.

– Jag är nöjd med den här utvecklingen, säger Wolfgang Pichler, Huvudtränare. Vår plan var att vi den här säsongen skulle närma oss Världseliten ytterligare ett steg och det har vi helt klart gjort. Vi har 5 damer som placerat sig topp 25, den bredden har vi aldrig haft tidigare. När vi blickar framemot VM i Östersund 2019 så är det med en känsla av tillförsikt, att vi ska kunna vara med och slåss i den absoluta toppen.

Efter fem tävlingshelger förra säsongen hade Sverige en topp 10-placering individuellt, ytterligare 12 gånger topp 20 och på poängplats vid 29 tillfällen totalt.

I år är resultatet sex topp 10-placeringar, ytterligare 12 gånger bland de 20 bästa – totalt 43 poängplatser individuellt.

Under förra säsongen tog Svenska Skidskyttar 863 poäng fördelat på 419 för tjejerna och 444 för killarna.

Den här säsongen som nu är halvvägs så har vi redan tagit 762 poäng varav tjejerna tagit 485 och killarna 277.

Vi har alltså bara drygt 100 poäng kvar till fjolårets totalsiffra och tjejerna har redan överträffat sitt resultat från förra vintern – med halva säsongen kvar! Kanske går Sverige förbi totalt redan i Antholz?

I Nationscupen så är damerna nu på en åttonde plats med häng på en sjätte placering. För herrarna är det en tionde plats i nuläget men med möjlighet att slåss om en total åttonde placering. Det viktigaste är att lagen placerar sig bland topp 10 totalt, eftersom man då får 5 startplatser i nästa års Världscup. Något som damerna lyckades med förra säsongen men inte herrarna.

Oavsett hur det nu fortsätter så visar siffrorna tydligt att våra skidskyttar tar fortsatt stora kliv mot toppen!

Stort tack till L-G Alsenius för analysen!

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *