Preliminärt program för världscupen 2018/19

Foto: Bildbyrån

Det preliminära programmet för världscupen 2018/19 är uppe och kommer att spikas under våren. Precis som de senaste åren kommer den första deltävlingen med största sannolikhet att hållas i Ruka, Finland. För svensk del blir det deltävlingar i Ulricehamn och Falun.

Världscupen 2018/19 inleds den 24 november med herrarnas och damernas sprint, och dagen därpå avgörs damernas 10 km och herrarnas 15 km. I det preliminära schemat från FIS står Ruka i östra Finland som värd, precis som de fyra senaste säsongerna.

Den andra deltävlingen hålls i norska Lillehammer mellan den 30 november och 2 december – en tävling som förra säsongen dominerades av den totala världscupvinnaren Johannes Høsflot Klæbo på herrsidan.

Därefter blir det deltävlingar i Davos, Schweiz (8 – 9 december) och La Clusaz, Frankrike (15 – 16 december).

Tour de Ski 29 december – 6 februari

Året avslutas med sprint och masstart i Tolbach, vilket är starten på Tour de Ski som pågår från 29 december till 6 februari.

Redan på nyårsdagen hålls 2019-års första lopp då Schweiziska Val Müstair står som värd för damernas 10 km och herrarnas 15 km.

Tour de Ski fortsätter sedan dagen efter i tyska Oberstdorf. Tävlingarna avslutas i Val di Fiemme den 5 – 6 januari.

Upplägget för Tour de Ski ser alltså nästintill identiskt ut jämfört med den förgående säsongen. De enda skillnaderna är att Schweiz-etappen hålls i Val Müstair istället för Lenzerheide, samt att deltävlingen i Tolbach hålls i slutet av december istället för i samband med Val di Fiemme.

Ulricehamn, Dresden och Otepää i januari

Efter den sista Tour de Ski-deltävlingen i Italien är det drygt en veckas uppehåll innan världscupen fortsätter i tyska Dresden. En vecka därpå är det Otepää i Estland som står på schemat och därefter är det Ulricehamns tur att stå som värd.

Senaste gången världscupen besökte Ulricehamn var säsongen 2016/17 – då lockade tävlingarna fler än 60 000 åskådare. Och arrangörerna hoppas på att överträffa succén den kommande säsongen.

– Jag tror att vi kan locka ännu mer folk till tävlingarna, sa administratören och nyckelpersonen Johan Falk i en intervju med Borås Tidning.

Januari avslutas sprint och lagsprint i Lahtis i Finland.

Världsmästerskapen i nordisk skidsport

En av de största höjdpunkterna under året är världsmästerskapen i nordisk skidsport som avgöras i Seefeld i Österrike mellan den 19 februari och 3 mars 2019. Sist mästerskapet hölls var i Lathis 2017 och då blev det totalt två silver och två brons till Sverige. Herre på teppan blev norskan Marit Bjørgen med sammanlagt fyra guld.

Vilka åkare som kommer att dominera tävlingarna 2019 spekuleras det redan i. Flera spelbolag, däribland den vinterinspirerade spelsajten CasinoStugan med snö och fjällen-tema, håller Stina Nilsson som favorit i damernas sprint och Johannes Høsflot Klæbo i herrarnas sprint.

Avslutningstour i Québec

Den fjärde perioden av världscupen inleds med herrarnas 50 km masstart i Oslo den 9, och damernas 30 km masstart dagen därpå. Två dagar senare hålls herrarnas och damernas sprint i Drammen och sedan är det dags för Falun att stå som värd.

Deltävlingarna i Falun avgörs den 16 – 17 mars.

Världscupen avslutas med en tre dagars tävlingar i kanadensiska Québec mellan den 22 – 24 mars.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *