Östersund prisade sina skidstjärnor

2014-rspristagare

Idrottshjältar, så kallar Östersund sina kommuninvånare som haft internationella framgångar under det senaste året. Bland dem återfinns tre skidskyttar och fem längdåkare.

Pressmeddelande – Skidskytte.se

På pallen med internationella framgångar under året!
Ungefär så är kriteriet för att man på nationaldagen ska bli hyllad som idrottshjälte av Östersunds kommun. På Jamtli hyllades i år tradionsenligt även den 6 juni det senaste årets idrottshjältar som på ett eller annat sätt har anknytning till kommunen.

Skidskytten Mona Brorsson uppmärksammades för ett EM-guld och Fredrik Lindström för sin andra plats vid WC-premiären i Östersund.

Årets vintersportprofil blev duktige längdåkaren Daniel Richardsson. Dock fanns inte Daniel på plats att ta emot det nydesignade priset i glas med Östersunds vinterhjärta i silver.
Zebastian Modin fick specialpris från Lions och skidskytten Olle Olsson-Bad fick ta emot Anders Södergrens Stipendium. Totalt 26 idrottare var inbjudna.

Gänget på bilden ovan från vänster: Mona Brorsson, Emil Jönsson, Göran Andersson, Johan Olsson, Per-Anders Lindström, Teodor Peterson, Fredrik Lindström. Nedre raden från vänster: Karolin Andersson, Gun och Gerd Eriksson, Eivor Lindgren, Zebastian Modin, Max-Gordon Sundqvist, Karl Forsman och Laila Kveli

Hyllningskriterierna – Jamtli den 6 juni 2014

Fredrik Lindström, Skidskytte

Världscuptvåa i sprint vid tävlingarna på hemmaplan samt två andraplaceringar i världscupstafetter. Han tog även två SM-guld. Fredrik tävlar för Anundsjö.

Mona Brorsson, Skidskytte

EM guld i jakstart i Nove Mesto samt ett SM-guld också i jakstart. Mona tävlar för Finnskoga i Värmland. Mona är en av de nya i landslaget.

Teodor Peterson, Längdskidor

Olympisk silvermedaljör i individuellt och bronsman i stafett. Teodors första internationella mästerskapsmedaljer. Teodor tävlar för Åsarna och blev dubbel svensk mästare i samma grenar.

Emil Jönsson, Längdskidor

Olympisk bronsmedaljör både i individuell sprint och i sprintstafett. Två medaljer vunna på mycket spektakulärt sätt. Emil tävlar för Mora

Johan Olsson Längdskidor

Trots skadan och ingen start på ett par månader blev Johan guldmedaljör i stafett och silvermedaljör på 15 km i OS. En av Sveriges fyra mest framgångsrika olympier genom tiderna. Johan är dessutom enda skidlöpare som fått bragdmedaljen två gånger (en för stafettlaget) Johan tävlar för Åsarna

Laila Kveli, Längdskidor

Laila Kveli som kommer från Lierne och tävlar för ett Norskt team men bor i Östersunds kommun hade flera framgångsrika placeringar i säsongens långlopp. Segern i det internationella vasaloppet var höjdpunkten.

Zebastian Modin Längdskidor

Sveriges mest framgångsrika paralympier i Sotji med ett silver och två brons. Zebastian tog brons redan i förra Paralympics. Zebastian tävlar för Östersunds SK . I sammanhanget måste man nämna hans ledsagare Albin Ackerot som tyvärr inte kunde vara med och hyllas här idag.

Max-Gordon Sundquist, Alpint

Ett antal pallplaceringar i tävlingar i nationell och internationell konkurrens, medalj i alla discipliner på ÄJSM, en bronsmedalj i stora SM samt att Max-Gordon var med och försvarade JVM guldet i parallellslalom i Slovakien, han var då den enda kvar från fjolårets lag

Per-Anders Lindström, Isracing

Sverige tog silver på isracing-VM i ryska Togliatti. Det svenska laget bestod bland annat av jämten Per-Anders Lindström

Karolin Andersson, Armbrytning

Karolin har fortsatt med sin framgångsrika bana och denna säsong tagit ett VM-silver

Karl Forsman, handikappsimmare

har 100 m bröstsim som sin paradgren där han idag är världstvåa. Han har bl a tagit guld i nordiska mästerskapen i höstas.

 

Och så har vi en kvartett som tagit medaljer i veteran-VM:

Göran Andersson, Tynglyftning, styrkelyft

VM-guld i bänkpress och tvåa totalt. Göran tävlar för Östersunds atletklubb.

Dessutom två EM-guld

Eivor Lindgren, Längdskidor

Guld och två silver vid veteran VM i Österrike (skejtstil) Tävlar för Fåker

Gun Eriksson längdskidor Tävlar för Offerdal

1:a 15 km, 2:a på 5 och 10 km klassisk stil

Gerd Eriksson längdskidor Tävlar för Offerdal

2:a på 15 km, 3:a 10 km klassisk stil

Gun och Gerd fyllde 70 senaste nyårsafton

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *