Oskar Svensson – Med hög högstafart

Oskar Svensson är snabb. Riktigt snabb. Förra vintern såg vi honom göra mäktiga avslutningar i flera sprintlopp. – Den delen av loppen är definitivt min styrka. Jag har en hög högstafart.

 

Efter en strålande inledning på säsongen med seger i sprinten i svenska premiären i Gällivare, satte en förkylning käppar i hjulet och världscuppremiären blev inte av förrän i Davos i mitten av december. Med början dagen innan nyårsafton får vi nu se Oskar i Tour de Ski.

Hittills har framgångarna främst kommit i sprint för 22-åringen.
– Utvecklingskurvan går åt rätt håll. Förut har jag haft svårt att orka alla heat, men förra vintern tog jag mig till min första final i världscupen när jag blev fyra i Falun. Jag tycker överlag att jag hade en bra säsong.

Och det verkar kunna bli ännu bättre i vinter.
– Det här är första sommaren som det gått bra att träna. Inga skador eller sjukdomar har stört. Vi är flera sprintåkare som bor i Östersund och som tränar mycket ihop även till vardags, under överinseende av Ola Rawald. En stor motivation för mig är att se hur bra jag kan bli. Som skidåkare får jag direkt svar på om jag gör rätt eller fel i träningen. Det är bara att läsa resultatlistan.

OS är den här säsongens stora mål. Främst är det sprinten som gäller. Tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté har åkarna gått igenom banorna och ”åkt” dem i VR-glasögon.
– Sprinten går i klassisk stil, det passar mig bäst. Där blir det en rejäl slutbacke. Det är något som jag har tagit hänsyn till i min träning hela året, säger en mycket motiverad Oskar Svensson.

Text: Elisabeth Hansson

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *