jemtland ski team
Länets mindre skidklubbar kraftsamlar nu i nya skidteamet Jemtland Unitad. Premiärsäsongen åker sju åkare, samtliga damer, från fem skidklubbar i Jemtland United. Merparten av teamåkarna är just nu samlade i Idre när Svenska Skidförbudets elitläger pågår fram till fredag. FOTO: Jemtland United

Flera av Jämtlands skidklubbar samlar nu krafterna i ett nytt skidteam för öka konkurrenskraften. Åkarna i nya, Jemtland United, samlas för första gången under Svenska Skidförbundets pågående elitläger i Idre.

– I det nya teamet samarbetar vi över klubbgränserna. Vi samlar flera mindre krafter på ett ställe och får på så sätt en mer professionell och slagkraftig organisation. Premiärsäsongen kommer sju åkare från fem olika föreningar ingå i Jemtland United, säger Patrick Rosenberg, ledare i Duveds IF och initiativtagare till Jemtland United.

Längdskidåkning på elitnivå blir mer och mer resurskrävande och små skidklubbar har ofta svårt att hänga med när etablerade elitklubbar mönstrar upp egna vallateam och trimmade serviceorganisationer.

Men nu gör alltså några av länets mindre skidklubbar en genomtänkt satsning för att ge sina åkare samma förutsättningar som de de åkare som representerar större och starkare föreningar.

I Jemtland United finns flera finesser.

Åkarna i Jemtland United drar föredelar av de gemensamma resurser som teamet samlar mensamtidigt fortsätter teamets åkare att representera sina moderföreningar. På så sätt behåller Jemtland United den lokala förankringen samtidigt som moderklubbarna kan behålla sina talanger i egen regi. Detta innebär också, på sikt, att länets mindre klubbar lyfter fram en möjlig karriärväg för föreningarnas äldre åkare med ambitionen att bli elitåkare.

Jemtland United ges också en moderna projektorganisation med ett tydligt uppdrag. Detta innebär att teamet enbart samlas under vinterns viktigaste tävlingar, Svenska Skidförbundets officiella cup-tävlingar och SM-tävlingar, i övrigt tränar och tävlar teamåkarna med klubbkompisarna i sina hemmaföreningar.

Kring teamet byggs nu en serviceorganisation där resurser kring vallning och material prioriteras,
– Vi har arbetat med konceptet Jemtland United sedan tidigt i vintras och nu tycker vi att organisationen börjar att närma sig ett skolexempel på hur en moderna tävlingsorganisation på klubbnivå kan se ut, säger Patrick Rosenberg.

– Inom kort hoppas jag att de sista pusselbitarna faller på plats när det gäller vår vallaorganisation. Det kommer att bli riktigt bra.

Åkare i Jemtland United säsongen 15/16
Olivia Bengtsson, Gäddede SK
Ellinore Bäckman, Hede SK
Tua Dahlgren, Spikbodarnas SK
Signe Rosenberg, Duveds IF
Sara Östling, Svegs IK
Emma Thalin Svegs IK
Emma Backén Svegs IK

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *