Ny glittrande OS-silvermedalj till Charlotte Kalla

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Solen fortsätter att skina över Sotji och över våra svenska längdåkare. Charlotte Kalla visade åter igen att hon denna säsong är på en helt ny nivå i klassisk stil när hon tog hem sin andra OS-medalj på lika många lopp.

Hon åker med ett helt annat självförtroende och det märks att hon har slipat på detaljer. Hon åker kraftfullt men ändå avslappnat. Allt har fallit på plats. Och nu under kommer belöningen, två OS-silver…så här långt.

Charlotte startade loppet framför ett helt getingbo av världsåkare som Kowalczyk, Björgen, Johaug. Det betydde att hon inte skulle få några tider att gå på. Men idag kanske det var en fördel.

Foto: Bildbyrån.
Slitig dag i spåren som dock gav utdelning. Foto: Bildbyrån.

– Det var slitigt i dag. Så jag försökte verkligen fokusera på mitt eget race och det var nästan skönt att ha storfräsarna startande bakom för då kunde jag disponera mitt eget lopp, säger Charlotte efter målgången.

Det är vårväder i Sotji och den starka solen hade, även i dag, gjort att banorna var lösa. Det blev ett slitigt lopp för många.

– Det gäller att vara lite klok när man kör denna banan och inte bara köra med huvudet under armen. Charlottes lopp var grymt imponerande, som hon körde på slutet. Jag gläds enormt mycket med henne eftersom jag vet vilket jobb hon har lagt ned, säger förbundskapten Rikard Grip.

Trots bra taktik att inte gå ut för hårt så fick även Charlotte en jobbig dag.

– Det kändes som om jag gav de krafter som fanns i den här kroppen. Det var svårt att känna att det skulle räcka upp på pallen idag. Men jag tror att det är bra att fokusera på sitt eget lopp och inte tänka på vad slutplaceringen kommer bli, säger Charlotte som i och med detta lopp tog sin X OS-medalj.

Foto: Bildbyrån.
Det räckte ända upp på silverpallen. Foto: Bildbyrån.

Även Emma WIkén genomförde ett bra lopp, speciellt med tanke på tidigare resultat under säsongen. Det blev det en 12:e plats.

– Jag är jätte, jättenöjd. Jag visste inte att det gick så bra. Jag tyckte att det kändes bra och jag hade bra skidor. Väldigt bra fäste så att jag kunde gå på hela sista långbacken även om man blev tröttare och tröttare så gick det ändå att kriga på, säger Emma som nu fått besked att formen verkligen är på väg.

Precis som tränaren Mattias Persson önskade så var alla svenska tjejer topp-20. Sara Lindborg slutade på 16:e plats och Anna Haag på 20:e. De svenska framgångarna under OS är en laginsats. Det krävs många personer, som gör stora insatser i bakgrunden. En förutsättning för att åkarna sedan ska kunna göra ett bra jobb.

– Det går verkligen bra just nu. Men det har varit ett hårt jobb i grunden. Allt från personer som sköter våra resor till vallare. Så det är många, många som jobbat hårt för att detta ska vara möjligt, sammanfattar Rikard Grip.

Hittills har det inte gått en enda längd-tävlingsdag utan svenska medaljer. Vi håller tummarna för att trenden fortsätter även i morgon. Då är det dags för herrarna (Marcus Hellner, Johan Olsson, Daniel Richardsson och Lars Nelson) att åka 15 km, klassisk stil.

Foto: Bildbyrån.
Foto: Bildbyrån

Resultat 10 km damer, klassisk stil

1) Justyna Kowalczyk, POL
2) Charlotte Kalla
3) Therese Johaug, NOR

12) Emma Wikén
16) Sara Lindborg
20) Anna Haag

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *