Ny arbetsmetod för att motverka ohälsa bland elitidrottande ungdomar

Vid ett seminarium i Riksdagshuset på onsdagen presenterade Ante Andersson ordförande i längdkommittén i Jämtland Härjedalens Skidförbund en ny arbetsmodell XtraCare som ska motverka ohälsa bland elitidrottande unga längdskidåkare. Målet är att förhindra att unga idrottsutövare drabbas av funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa i samband med sitt idrottande. 

Problem med ätstörningar och psykisk ohälsa är vanligt bland elitsatsande ungdomar. Nu har vi äntligen börjat prata om det men mörkertalet är fortfarande stort.  För den drabbade, anhöriga och ledare har det varit svårt att få hjälp och stöd inom den vanliga vården, säger Ante Andersson som har egen erfarenhet av svårigheterna att få adekvat hjälp. Detta när hans dotter för fyra år sedan drabbades av anorexia. Idag är hon frisk och går på skidgymnasium i Östersund.

XtraCare är en arbetsmetod som står på tre ben:

• Förebygga – Samla nationell och internationell kompetens och expertis och samverka för att öka kunskapen bland föräldrar, ungdomar och ledare.

• Forskning – konkretisera ledande medicinsk idrottsforskning och göra den tillgänglig och begriplig för målgruppen genom digital plattform.

• Behandling – Tillsammans med medicinskateam starta tre nya kliniker med behandlingsmetod anpassad och inriktad mot elitidrottande ungdomar.

Problemet med ätstörningar och psykisk ohälsa är utbrett inom idrotten och nu har vi en lösning på problemet. Till oss kan ungdomarna vända sig, välkomnas och få den hjälp de behöver för att bli friska och starka individer, säger Ante Andersson. I början av 2018 kommer verksamheten att börja byggas upp i Östersund där XtraCare kommer att ha sitt säte. 

De vi fokusera på nu är finansieringslösningar, där vi kommer att behöva stöd både via det offentliga, via Allmänna Arvsfonden och privat, säger Ante Andersson.

Initiativtagare till riksdagsseminariet var Saila Quicklund, Moderaternas idrottspolitisk talesperson Övriga medverkande var Göran Kentää, högskolelektor idrottspsykologi på GIH, Per ”Pliggen” Andersson landslagsläkare Svenska Skidförbundet, Mattias Persson, tränare idrottsuniversitetet i Östersund SSF (Svenska Skidförbundet), Jenny Limby SSF, Michael Söderqvist Jämtlands Gymnasium, Linda Norman, mentaltränare Creating U. Alla vittnade de om behovet av att fånga upp idrottare som drabbats av ohälsa och behovet av en aktör som kan hantera medaljens baksida d v s ohälsa och sjukdomar bland de aktiva.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *