Foto: Bildbyrån

Vasaloppet slår upp portarna till anmälan inför nästa års Vasalopp nu på söndag. Den fina vintern som varit i stora delar av landet gör att chansen är stor för ett ökat sug att utmana sig på skidor. När anmälan är lagd har man också accepterat de krav som Vasaloppet ställer på den enskilde deltagaren. Att vara i god fysisk form för att klara av sträckan på ett bra sätt är lite av ett grundkrav och gäller även andra konditionslopp av samma karaktär men andra idrotter.

För att kunna utnyttja sin kondition på ett bra och effektivt sätt krävs förmågan att kunna åka skidor rent tekniskt. Ju mer man tränar på tekniken, desto lättare blir det att genomföra Vasaloppet vid en given konditionsnivå. Här har Vasaloppet en bra guide vad gäller träning för uthållighet och kondition, samt ett avsnitt vad gäller skideknik. Dock har de enligt mig missat en detalj vad gäller teknik och denna detalj vill jag komplettera med här.

Av de tips jag lyckats hitta på Vasaloppets hemsida så återfanns inget om koordination i utförsbacke och utförsträning. Bristen på förmågan att åka längdskidor i utförsbacke manifesteras varje år under Vasaloppets arrangemang. Inte minst i backen före Risbergskontrollen, vilket också är en bra plats att stå på om man vill ha många klick på youtube. Många har roats av vasalöpare som faller som käglor och idag vill jag hänvisa till följande klipp från årets Öppet spår och särskilt den sekvens som börjar ca 1:50 minuter in i klippet. Kvinnan i rött kommer i god hastighet i spåret men är totalt oförmögen att väja för den man som nyss gått omkull. Kollisionen ser riktigt vådlig ut och förhoppningsvis klarade sig båda utan värre skador.

Det tråkiga i sammanhanget är att just sådana olyckor är onödiga och en säkerhetsrisk för deltagarna. Backen där olyckan äger rum är rent tekniskt inte svår alls (ja, motionärer är medräknade här) och att den sker beror endast på att folk inte behärskar skidåkning fullt ut. Här har organisationen kring Vasaloppet förbättringspotential vad gäller de träningstips de kommunicerar ut (i slutändan är det dock deltagarnas ansvar att behärska sin skidåkning). Någonstans måste folk inse att Vasaloppet är mer än myrarna mellan starten och Mångsbodarna och även innehåller tekniska utmaningar. Motionärer tränar inför Vasaloppet som om de vore ensamma i spåret och helt saknar hinder. Vekligheten är dock att folk vurpar, både bland eliten och i motionärsleden. Skillnaden mellan dessa kategorier är dock att en elitåkare har förmågan att kliva ur spåret i farten och passera eventuella h

Skärmdump från youtube-klippet i länken ovan. Mannen i ringen gjorde ett gott försök att väja för sina medtävlare som krockat men gör istället en regelrätt ”faceplant”…

inder medan motionären ofta är försvarslös och, som i klippet ovan, blir bunden till spåret och brakar rakt in i sin medtävlare och äventyrar därmed bådas hälsa. Det är en onödig risk och det blir inte bättre av att man från Vasaloppets sida uppmuntras att träna på platta spår och stakmaskiner. Att titta på filmerna från Risberg är, i klumpighetens namn, lite småkul men samtidigt obehagligt och att ingen (mig veterligen) skadats allvarligt är lite av ett under. Risken att bryta nacken är inte direkt frånvarande, se bara på mannen som ska undvika att köra in i kvinnan i rött och störtdyker med huvudet före i snön när han inte kan kontrollera skidorna (bild till höger).

För att inte skjuta ansvaret från den enskilde deltagaren vill jag vara noggrann med att påpeka att ansvaret ytterst ligger hon den som ställer sig på startlinjen att kunna behärska sin skidåkning mellan Sälen och Mora. Dock kan man från Vasaloppets sida skjuta till tipset att träna på att åka utför och framförallt kunna koordinera skidorna i högre hastigheter. Det är en del av tävlingen man deltar i och ska inte behöva leda till att man tvingas avsluta sitt Vasalopp redan i Risberg eller annan punkt på banan med utförsbacke. Målet ligger ju trots allt i Mora.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *