När premiären är viktigare än SM

Idag skriver vi torsdagen den 19/11 2015 och det är mindre än ett dygn kvar till den svenska skidsäsongen drar igång. Många är det, inklusive undertecknad, som lagt ner åtskilliga timmar i skog, på asfalt och till viss del även på snö. Alla är spända och laddade inför den stundande säsongen och oerhört många har tagit sig till Bruksvallarna för att vara med i vinterns första tävlingar. Här ser vi något som är lite skevt.

84 åkare, registrerade i svensk förening, är anmälda i H21 på lördagens 15 km i fri stil. I D21 är den siffran 39 anmälda åkare. Jag begränsar mig här till seniorklasserna och väljer att inte räkna med juniorerna här. Av samma anledning tittar jag inte på fredagens startlistor eftersom det inte är uppdelat junior och senior där. I vilket fall som helst, med ovan redovisade siffror i åtanke ska det sägas att antalet anmälda till skiathlon-loppen på SM i Örebro föregående vinter i H21 var 68 och i D21 39 (åtminstone samma antal anmälda). Notera att jag då inte har räknat bort eventuella junioråkare från startlistorna så siffran kan alltså vara ännu lägre.

Vad kan vi ta med oss av detta? Det uppenbara svaret på frågan är att det är fler som åker premiärtävlingarna i Bruksvallarna än vad som senare ställer upp på SM, i alla fall i herrklassen.

För att vara ärlig och analyserande ska det tilläggas att vissa av de åkare som ställer upp i Bruksvallarna kan vara upptagna på annat håll, exempelvis Ski Classics. Faktum kvarstår dock att många ”anser” att det är viktigare att tävla i november än att vara med på SM, den största, åtminstone enligt det internationella rankingsystemet, tävlingen vi har i Sverige.

Se inte detta som att min åsikt är att vi bör ta bort Bruksvallsloppet! Tävlingen finns trots allt av en anledning. En anledning som heter världscupsuttagningar. Däremot är det så att andelen åkare som är aktuella för detta ändamål endast är en bråkdel av det antal svenska åkare som i helgen gör sina första tävlingar för vintern.

Starten av skiathlon-loppet under SM i Umeå. Under samma lopp under 2015 års SM var det färre som var anmälda än antalet anmälda till preimärtävlingarna. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Starten av skiathlon-loppet under SM i Umeå. På samma lopp under 2015 års SM var det färre som var anmälda än antalet anmälda till premiärtävlingarna.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Jag kan uppleva det som en aning hetsigt, särskilt med åtanke av att vissa endast varit på snö någon vecka. En hets som inte blir mindre av att  SVT målar upp tävlingarna som om de vore vinterns viktigaste, i och med att det är just första tävlingarna. Av den anledningen kan man ifrågasätta varför man väljer att sända just dessa tävlingarna. Vi har ett svenskt mästerskap på 5 och 3 mil som knappt nämns på Sportspegeln. Ta t ex vinterns 5- och 3-mil i Kalix. Fantastiska tävlingar med bra publiktillströmning på stadion och folk utmed banan som grillade och njöt av solskenet och vårvintern. Varför visas inte dessa tävlingar upp? Varför prioriteras öppningstävlingarna som avgörs med, åtminstone ibland, grått novemberväder och halvtaskiga banor? Vem har för övrigt sagt att det ena måste utesluta det andra?

Vi har även en annan aspekt i det hela. Bredden på ett SM försämras när folk väljer att avsluta träningssäsongen i förtid, ungefär i månadsskiftet oktober/november för att vara formtoppade i mitten/slutet av november. Formtoppade för tävlingar som i slutändan inte betyder någonting för majoriteten, mer än att de påverkat deras placering i ett aningen missvridet internationellt rankingsystem. Jag vill påstå att skillnaden mellan botten och toppen på SM hade varit mindre om åkare hade fokuserat mer på SM istället för att ta 15-20% (procentsats uppskattad på en höft, just to prove a point!) fokus och lagt det på premiären. Det hade också lett till mer kvalitativ träning i slutet av barmarkssäsongen. Istället för att snurra på en snö/bark/grus-slinga på ca 2,5 km på Idre fjäll och genomfört halvbra träningspass hade man kunnat köra riktigt hårda och kvalitativa elghufsintervaller på hemmaplan. Säsongen är lång och i de allra flesta fall får man tid till att hitta skidkänslan innan de viktiga tävlingarna drar igång, på nationell nivå Intersport Cup och SM.

För att vända på resonemanget. Jag har största respekt för de åkare som känner att de utvecklas av att tävla. Tävling är bästa träningen brukar det ju heta. Frågan är dock om det är läge att tävla när man  endast varit på snö i en vecka, något som är fallet för många aktiva, om ens det.

Hur som helst! Som avslutning vill jag klargöra en sak. Jag ser med stor glädje fram emot helgens tävlingar. Det är riktigt inspirerande att säsongen drar igång och jag kommer att följa tävlingarna med stor spänning på TV. I alla fall i den mån jag hinner. Eventuellt måste jag dra ut på eftermiddagspasset innan D21 är färdiga för att göra det jag kan för att vara i bästa form under SM i Piteå i slutet av januari.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *