Förmågan att kunna förändra sin syn och åsikt när ny information tillkommer i ett sammanhang, vad det än må handla om, är det som utvecklar människor samt driver oss framåt. I samma anda gäller det att vara öppen och mottaglig för denna nya information och inte blunda för den, i ett desperat försök att behålla sin stolthet. Med den bakgrunden är det dags för mig personligen att erkänna att jag hade fel, eftersom ny information har gjort att min bild har förändrats.

Det handlar om det jag skrev om Martin Johnsrud Sundbys avstängning för dopingbrottet i samband med hans medicinering av astmamedicin. En text där jag försvarade Sundby och beklagade att han antagligen för all framtid skulle tvingas bära bördan av en dopingstämpel. Nu har det framkommit fakta som kraftigt förändrar min åsikt i frågan.

Alla som har det minsta intresse av längdåkning har antagligen tagit del av den senaste tidens rapportering om att norska landslagsåkare medicinerats med astmamedicin, trots att de inte lider av astma. Detta faktum ställer Sundbyaffären i ett helt annat ljus. Från att, enlig mig, ha varit ett misstag med en åkares medicin, som ledde till att denne fick en orättvis bestraffning (tyckte jag då) så börjar detta likna det som med stor sannolikhet har pågått i Ryssland under längre tid.

Det bör tilläggas att norrmännen inte har tagit klassiska dopingpreparat, såsom EPO, som exempelvis Ryssland gjort. I det här fallet är det dock principen, att man medicinerar friska åkare, med en medicin som tagits fram för personer med en sjukdom som sätter ner prestationsförmågan, som rent moraliskt är väldigt svår att försvara. För att ta en medicin, i det här fallet då astmamedicin, bör man ha en tanke bakom det. Man tar inte astmamedicin för ”skojs skull”. Man tar det inte för att det smakar gott. Astmamedicin har syftet att vidga luftrören för dem vars luftrör på grund av astma har dragit ihop sig och rimligtvis har norska landslagsläkarna haft ett syfte bakom medicineringen. Att det ska vara av hälsosjäl och förebyggande syfte, som de officiellt angett som anledning, klingar dåligt hos mig. Alla idrotter har sina risker och det bör utövarna veta om när de ger sig in i den.

Även om den forskning jag läst inte visat på förbättrad prestation, såvida man inte lider av astma, är det oerhört besvärande att man medicinerar friska åkare ändå. Frågan jag ställer mig då är; Vet norrmännen något vi inte vet? Är kylan i sig något som påverkar effekten av astmamedicin? Det ska jag nämligen också erkänna. När jag läste forskningen reflekterade jag inte över kylans eventuella effekt. En miss från min sida.

Hur som helst! Oavsett om astmamedicin har effekt på friska individer eller inte är det här enligt mig moraliskt helt oförsvarbart. Längdskidåkningen har en oerhört tråkig historia vad gäller doping. Det kändes som att sporten började få trovärdighet från publiken igen. Detta drar naturligtvis ner sporten kraftigt igen och det var det sista vi behövde, då längdskidåkningens intresse faller internationellt. Missbruk av medicin riskerar nu åter att förknippas med längdskidåkning och den effekten blir inte mindre av att det är världens bästa landslag som bevisas ha denna kultur. Eller är det världens bästa landslag? Såvida inte ny fakta kommer fram i den här soppan är min bild av Norge som världens bästa längdnation kraftigt försvagad och det känns inte alls naivt att påstå att jag inte är ensam om det…

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

2 svar på ”När norrmännen avslöjades”

  1. Bra! Nu håller jag med dig! Någonting som andra inte vet om astmamedicin vet de, den saken är klar. Manificat är inne på det och speciellt när det gäller att ”reparera” luftrören till ny tävling dagen efter. Inom parantes så finns det ju fortfarande en del idrottare som använder näsplåster (bland annat Emil Lindgren i mtb). Känns som den effekten är försumlig i jämförelse med en kraftig Ventolinebehandling.
    Vem har egentligen perfekta avsvällda slemfria luftvägar varje dag? Förmodligen få som tävlar i en konditionsidrott, skall alla då behandlas med astmamedicin? Ja, jag hoppas verkligen detta utreds ordentligt men är rädd att så inte sker. Norge vill själv utreda sin egen bruk (missbruk) av astmamedicin. Givetvis behövs det flera utländska oberoende experter med i sådan utredning om den skall bli det minsta trovärdig. Vem litar på ryssarna när de utreder sig själva???

    1. Just som du nämner är det väldigt viktigt att någon typ av utländsk, oberoende organisation får utreda det här och inte norrmännen själva, som det faktiskt gått ut med att det ska göra. Som du nämner är det trots allt en del av idrotten vi bedriver att luftrören blir ansträngda, likt en formel1-motor slits av att föraren pressar den till max. Det berättigar dock inte att medicinera med medicin, så länge åkaren i fråga inte lider av astma då det blir en annan sak!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *