När Martin Johnsrud Sundby åkte dit

Den bäste skidåkaren i världen de senaste säsongerna, Martin Johnsrud Sundby, har åkt dit för dopingbrott. Direkt svämmar olika internetbaserade forum över av kommentarer. I många fall är det kommentarer i stil med ”Vad var det jag sa!?”, ”Alla norrmän är dopade”, ”Stäng av på livstid!” och liknande. Hade det handlat om en åkare från Ryssland eller annat land från det gamla östblocket så hade även jag skrivit under på liknande, utan större efterforskning. Det erkänner jag utan vidare…

Varför går jag då på djupet med Sundby?

 1. Ryssland har en enormt besvärande historia vad gäller doping.
 2. Ryssland har ofta undanflykter och/eller kraftiga nekanden och beskyllningar om västerländsk konspiration.
 3. Sundby bjuder in till presskonferens och går igenom detaljerat och grundligt vad som inträffat. Lägger helt enkelt alla kort öppet på bordet.

Regeln

Vad har då skett i det här fallet? Sundby har, likt många andra skidåkare, astma och tar medicinen Ventoline för att motverka besvären. Ventoline innehåller den verksamma substansen salbutamol, som har effekten att den vidgar luftrören. För att få tillåtelse att tävla med medicinen har Sundby ansökt om dispens. Den 13/12 2014 samt den 8/1 2015 lämnade Sundby dopingprov där halten salbutamol överskred den tillåtna. Regeln som Sundby har brutit mot lyder följande: ”All beta-2 agonists (sulbatumol hör hit), including all optical isomers, e.g. d- and l- where relevant, are prohibited. Except: Inhaled salbutamol (maximum 1600 micrograms over 24 hours)”(Källa: WADA). En salbutamol-halt högre än 1000 nanogram/mL i urinen tolkas som ett icke terapeutiskt (läkande, botande) användande. Sundbys urinprov gav en halt på 1340 respektive 1360 nanogram/mL.

Norska skidförbundet meddelade under presskonferens att de tolkat regeln som att det får inhaleras maximalt 1600 mikrogram. En fullt rimlig tolkning, då regeln faktiskt säger ”Except: Inhaled salbutamol (maximum 1600 micrograms over 24 hours). Vad regeln egentligen säger är maximal dos, alltså det som stoppas i inhalatorn, som i Sunbys fall är en nebulisator. Alltså får idrottaren dosera nebulisatorn med maximalt 1600 mikrogram, trots att en stor del av detta förångas, enligt den norske läkaren.

Fallet

Det handlar om en feltolkning av en regel, vilket Sundby själv, norska skidförbundet (NSF), samt även FIS dopingpanel och norska antidopingbyrås bekräftade. De två sistnämnda menade att regeln var otydlig och att detta inte kunde lastas idrottaren. De som fällde Sundby är idrottens skiljedomstol CAS, som efter överklagande från WADA, refererade till WADA:s tolkning av regeln. Efter att ha läst regeln samt satt mig in i fallet kan jag inte annat än att ställa mig på Sundbys sida i fallet. Regeln säger ”inhalerad mängd salbutamol” och inte ”doserad mängd”. En klar skillnad och jag ställer mig totalt oförstående hur man från CAS sida kan välja WADA:s linje i fallet.

NSF har tagit på sig ansvaret i saken då de ansåg att det inte var nödvändigt att ansöka om dispens, då Sundby ”höll sig inom tillåten inhalering”. Inhalering som WADA dock är likaställt med dosering. Detta är en tolkningsfråga och kan enligt mig inte lasta Sundby i det här fallet. Ska man se något positivt i detta så skulle det i så fall vara att WADA självkritiskt ser över sina egna regler så att de inte går att misstolka och att ett sådant här fall inte ska kunna ske igen.

Domen, sportsligt och personligt

Sundby förlorar en Tour de ski-titel en totalseger i Världscupen genom att två deltävlingar stryks. Norges skidförbund har dock ersatt Sundby ekonomiskt för förlorade prispengar. Utöver det har han stängts av i två månader, med start 11/7 2016. Detta är dock ”endast” sportsliga bestraffningar och jag tror inte att Petter Northug anser att han vunnit Tour de ski, eftersom han flyttades upp till förstaplatsen då Sundby diskades. Värre är den oerhört oförtjänta stämpeln som ”fuskare” Sundby kommer att få bära under resten av sin karriär. Från och med nu kommer han att dömas som dopad, inte minst av svenskar, som i sådana här fall är sorgligt bittra. En stämpel som mer eller mindre kommer att drabbas hela norska landslaget, i och med tidigare liknande fall, som visserligen aldrig ledde till dom.

Det ska dock sägas att Sundby ställde upp med för höga halter av en otillåten substans. Hans urinprov gav utslag på högre halter än de tillåtna gränsvärdena. Frågan är dock om han gjort sig skyldig till ”doping” eller ”dopingbrott”. En klar skillnad i det här fallet. Sundby har inte medvetet dopat sig utan detta har skett av misstag. Det som skulle ha gjorts var helt enkelt att ansöka om dispens, vilket aldrig gjordes då det inte bedömdes som nödvändigt. Frågan är dock vems ansvaret är. Efter att ha lyssnat på presskonferensen faller nog ansvaret mest på NSF. Det är dock alltid idrottarens ansvar vad han eller hon stoppar i sig. Sundby gjorde dock detta samverkan med NSF:s medicinska kommité. Min bedömning är att det handlar om ett dopingbrott, på grund av ett tolkningsfel av en mycket otydlig regel. Det berättigar kraftig kritik till WADA. En regel får inte vara så otydlig.

Naturligtvis är inte Sundby en fuskare utan en fantastisk idrottsman som tränat sig till enorma framgångar och är en levande inspiration för andra skidåkare, undertecknad inkluderad, att man genom hårt arbete och träning kan nå otroligt långt. Liksom många andra stora skidåkare har Sundby jobbat enormt hårt för att nå dit han är idag och är därmed gjort sig förtjänt av ett rykte som är total motsats mot det han nu kommer att få. Han har, som nämnts ovan, dessutom lagt alla korten på bordet och visat att han inte har något att dölja. Där ser vi också skillnaden mot ryssar. Därför kommer i varje fall jag fortsätta imponeras av Martin Johnsrud Sundby då han genom enorm kondition och skidåkning maler ner motståndet i masstarter och jag hoppas att Sverige i stort håller med mig i fallet, för det har Martin Johnsrud Sundby gjort sig förtjänt av. Åsikten är dock fri…

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

7 svar på ”När Martin Johnsrud Sundby åkte dit”

 1. Delar inte din åsikt. Tycker många av ergår i fällan hur det vinklas utan kritisk granskning. Sundby har inom kort tidsram tagit en dos som är så grymt hög så blotta tanken borde blivit ”detta är inte rätt användande”.

 2. Delar inte heller min åsikt. Tycker du är naiv i dina resonemang. Om du tror att detta handlar om en feltolkning så är du helt ute och cyklar. Det är ju sunt förnuft att om Sundby regelbundet under timmarna före en tävling behöver inta Ventoline i en dos som gränsar till vad man tar vid en akut astmatisk attack på grund av sin underliggande ”astma”, ja då vore han inte frisk nog att tävla.

  Detta är ett prestationshöjande medel som både norrmän och svenskar brukar. Nu har norrmännen inte bara tänjt på gränserna utan överskridit dem. Således borde fuskaren Sundby vara avstängd för doping i betydligt längre än 2 månader.

  Att elitidrottare fuskar för att vinna är ju uppenbart, det är bara en fråga om att upptäcka det. Nu har Sundby blivit upptäckt, och han måste ta konsekvenserna. Men du kanske tycker man lika gärna kunde släppa dopingen fri?

 3. Hej
  Ja, det är något som är lurt med det hela. Hur kan det komma sig att allvarligt lungsjuka människor fullständigt överlägset kan köra ifrån dopade ryssar (och andra dopade)? Vad gör ryssarna för fel? Tränar de för dåligt eller har de dåligt genetik? Pengar saknas ju inte.
  Sedan upplever jag det som om normännen i skidcirkusen väldigt ofta är duktiga att ligga på ”gränsen” i allt som kan ge dem ev. fördelar. De har koll och kontakter. Som nu när de tolkade tillåtna dos till vad som faktiskt togs upp av kroppen och inte vad som gavs i dosen. Ett klockrent exempel på hur de arbetar. Det som inte direkt är otillåtet är tillåtet. När det gäller FIS så har åtminstone inte jag någon som helst förtroende för den organisationen. Detta beroende på tidigare händelser men även på denna. Hur kan detta pågå under så lång tid utan att bli offentligt? Snacka om särbehandling.
  Hoppas annars på mer forskning kring astmamediciners påverkan, gärna från flera delar av världen så att vi får höra flera forskares åsikter.

  Astmatiker sedan 35 år

 4. Är man så sjuk så att man måste ta medicin för att kunna tävla så anser då iaf jag att man inte har någonting i VÄRLDSELITEN att göra! Det gäller inom alla idrotter. Vilket trams!!

 5. Med tanke på de senaste dagarnas avslöjanden i norska medier kring bruket av (missbruket) astmamedicin och sedermera även ledande astmaforskare går ut med att de använder medicinen i prestationshöjande syfte sätter hela denna artikeln i ett nytt ljus. Tycker Mats som kommenterade ovan är helt rätt ute när han kommenterar hur enkelt vissa ”valde” sida utan att kritiskt bedöma den information som först kom ut. Norska skidförbundet är skickliga på PR normalt men nu börjar det blir lite jobbigt för dem. Ganska övertygad om att vi inte hört allt än även om mycket inte kommer offentliggöras men helt snövita är nog tyvärr inte de norska åkarna och förbundet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *