”När Kalla ryker i semin är det en bra sprintbana”

Jag har skrivit flertalet debattartiklar och krönikor där jag kritiserat sprintens utveckling. Jag har påpekat de långa banlängderna då de blivit allt för likt traditionell skidåkning. Men denna gång är jag positiv, för helgens SM-sprint i Piteå var just sprint – på riktigt! 


När jag provåkte sprintbanan i Piteå i fredags sa jag till några vänner att det inte kommer komma någon krönika här på skidzonen om just banan denna gång. Men jo, det blev så ändå, men denna gång i lite mer positiv ton.

Piteås sprintbana var både snabb och teknisk som dessutom var bred längs hela bansträckningen. Något som resulterade att det blev många positionsförändringar under hela loppet och i nästan varje heat blev det tight enda in på upploppet. Riktigt spännande för den stora publik (drygt 5000) som tagit sig ut till Lindbäcksstadion för att se på SM!

I herrfinalen såg Johan Edin ut att vara rökt redan halvvägs in i loppet, men Edin gjorde det många tror är omöjligt. Från 6e plats tog sig IFK-Moraåkaren sig hela vägen upp i spets, på en sträcka på kanske bara 100 meter. Jag stod och gapade och började skrika för mig själv: ”Kolla Edin” och sen höjde jag rösten ytterligare: ”Kolla Edin!!!”. Sen slutade jag på stutt när jag insåg hur många som istället vände blickarna på mig…. Hur som helst, sjukt imponerande!

Johan Edin, som var överlägset störst i fältet och som kanske behöver störst plats för att kunna åka fort, har betydligt svårare att göra en sådan manöver än en mindre åkare. Men han lyckades ändå på ett briljant sätt. Ett till exempel på att det gick att ta positioner enda in till slutet var segraren Karl-Johan Westberg som ”bara” låg på fjärde plats in på stadion. Att påstå att det inte gick att köra om på sprintbanan i Piteå, är ju totalt fel.

Banan handlade om taktik och snabbhet, och så klart även uthållighet. Och det är väl precis det sprint ska handla om. Att Charlotte Kalla blev utslagen i semifinalen, i ett SM, är bara ännu ett bevis på att detta var en bra sprintbana. Charlotte är och kommer länge vara vår skiddrottning, men hon är inte någon utpräglad sprinter.

Tack Piteå, er sprintbana är föredömlig!

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *