Moralisk debatt om synen på regler

En ny tävlingssäsong är igång. En premiärhelg har passerat och en cup-helg, med premiär i både Sverige- och världscup. Inför världscuppremiären men framförallt under den svenska premiären var det mycket snack om den nya regeln om begränsade stavlängder. Den här texten har inte syftet att reflektera kring regelns vara eller icke vara utan mer kring den moraliska biten runt regeln. Personligen vill jag påstå att det hela fungerade mycket bra. Det gick smidigt att mäta både stavlängd och kroppslängd och det är här dagens ämne tar sitt avstamp.

Ryktesvägen har jag fått höra att några fuskat med mätningen av kroppslängden, t ex genom att stoppa inlägg i skorna, göra sig själv några centimeter längre och därmed, till synes helt regelenligt, få åka på lite längre stavar. Huruvida detta är sant eller inte är än så länge oklart men med tanke på den stora kritikstorm som följt sedan regeln infördes så är det inte otänkbart.

Att medvetet fuska till sig fördelar har en oerhört negativ klang i Sverige. Inte minst har det visat sig i samband med olika dopingfall, även av toppidrottare. Så varför kan då, eventuellt, vissa åkare tänka sig att medvetet fuska för att få fördel med utrustningen. Det är oerhört förkastligt och även respektlöst mot motståndare, som därmed får nackdel i stakning. Jag har full förståelse att folk tycker att regeln är fel för idrotten men bara för att man har den åsikten så innebär inte det att man kan strunta i den. Den typen av retorik hade aldrig accepterats i samband med ett dopingbrott (även om jag alla dagar i veckan anser att det är ett allvarligare brott att dopa sig) och vill man ägna sig åt en idrott så ingår det att följa den enskilda idrottens regler. Oavsett om man gillar dem eller inte.

Jag hoppas innerligt att de rykten jag hört helt saknar grund och att alla som tävlar i klassisk stil, oavsett nivå, respekterar regeln, även om man inte tycker om den. Fair Play är den grundpelare som idrotten vilar på och den dagen Fair Play försvinner, i varje fall i en klart övervägande allmänhet, kan man ställa frågan om det finns någon anledning att hålla på med idrott.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Ett svar på ”Moralisk debatt om synen på regler”

  1. Det är därför konstigt att man väljer metoder att mäta så att det är möjligt att påverka mätresultatet. Mät utan skor och justera %-siffran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *