Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Marcus Hellner dubblerar vid helgens världscuptävlingar i italienska Toblach och kör både distansloppet över 15 km (k) på lördag och söndagens fristilssprint.

Längdlandslagets OS-resenärer har haft fantastiska veckor i skidparadiset Seiser Alm där de acklimatiserat sig på drygt 1800 metershöjd och laddat både fysiskt och psykiskt inför det som komma skall i ryska Sotji om drygt en vecka.

I helgen möter de svenska åkarna övriga världseliten i en sista kraftmätning inför OS. Det sker på 1000 meter i Toblach.

– Vi är i fin fas och har bra balans i belastningen. Kvalitets- och kvantitetsträning blandas med ren avkoppling. Jag upplever att vi är i en skön harmoni och mycket tävlingssugna. OS-genrepet i Toblach är viktigt, men det är i Sotji vi ska vara på topp, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Förhållandena i Seiser Alm är perfekta med milslånga spår som löper likt en räls mellan bergen. Prognoserna inför helgen är att det ska vräka ner snö i norra Italien, vilket kan betyda vanskliga förhållanden i Toblach:
– Det är inget som bekymrar oss alls. Tvärtom, vi ser det som en utamning och ett test på vad som kan ske i Sotji där väderomslagen kan ske snabbt. En prövning i snöoväder är egentligen vad vi behöver mer än tävlingar under bra förhållanden, säger Rikard Grip.

Samtliga OS-resenärer utom Johan Olsson, som fortsätter rehab-träna och åka skidor i sin takt, kommer till start i Toblach. Men bara en åkare dubblerar som det ser ut för dagen – Marcus Hellner.
– Marcus vill ha ett sprintrace i fri stil och det får han, säger Rikard Grip som rapporterar att hälsoläget är gott.

Lördag 1 februari

Damer 10 km (k): Anna Haag, IFK Mora SK, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Sara Lindborg, Falun-Borlänge SK, Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF och Emma Wikén, Åsarna IK

Herrar 15 km (k): Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Lars Nelson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF och Anders Södergren, Hudiksvalls IF.

Söndag 2 februari

Damer sprint (f) : Hanna Ericson, Åsarna IK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK

Herrar sprint (f): Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Simon Persson, IFK Umeå och Teodor Peterson, Åsarna IK.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *