Marcus Hellner avslutar sin elitkarriär

Han har fyra OS-medaljer, sex VM-medaljer och fem världscupsegrar. Två gånger har han blivit utsedd till årets manliga idrottare och han har fått SvDs prestigefulla bragdguld. Men nu väljer Marcus Hellner att avsluta sin framgångsrika skidkarriär.

 

– Jag har inte längre det hundraprocentiga driv som krävs för att satsa vidare, berättar Marcus.

Marcus Hellner har en lång och fantastisk karriär att se tillbaka på. Att kapaciteten finns där fortfarande visar inte minst hans två SM-guld för en dryg månad sedan. Men viljan att lägga ner den enorma tid och fokusering som elitskidåkning kräver finns inte längre.

– Att avsluta elitsatsningen är inget lätt beslut att ta. Det är ett kul liv att åka skidor och jag trivs bra i landslagsgruppen. Men det viktigaste är att alltid göra så bra ifrån sig som man kan och jag känner att jag inte har det drivet fullt ut längre. Då kan jag inte motivera mig själv att fortsätta, säger Marcus Hellner.

I Sapporo 2007 gjorde den då 21-åriga Marcus succé när han körde tredjesträckan i VM-stafetten för laget som tog brons för Sverige. Efter det har han varit med och kört hem ytterligare sex mästerskapsmedaljer i stafett. I samband med de två OS-gulden var det han som var avslutningsman på sistasträckan.

Hellner har även silver i teamsprint på VM i Val di Fiemme 2013, samt tre individuella mästerskapsmedaljer – ett OS-guld, ett OS-silver och ett VM-guld.

Den medalj som gjorde starkast avtryck var troligtvis OS-guldet på tremilen i Vancouver. När han tillsammans med Anders Södergren bromsade klungan för att ge Johan Olsson en chans att åka hem guldet gjorde de något som aldrig tidigare skådats i skidvärlden. Lagarbete var helt nytt inom längdskidor. Efter att klungan till slut splittrats och några åkare gick ikapp Olsson, visade Marcus sedan råstyrka när han själv spurtade hem guldet.

Att Hellner skulle bli en av världens främsta skidåkare var emellertid inte självklart från början. Han kom inte in på skidgymnasiet i Mora, men i Gällivare fick han en plats och där bor han fortfarande kvar tillsammans med fru och två barn.

Sin första världscuptävling gjorde Marcus i Borlänge 2006. I november 2008 tog han sin första världscupseger hemma i Gällivare, i 15 kilometer fristil. Den har följts upp av ytterligare fyra segrar och totalt 26 pallplatser i världscupen. Förutom hans fyra OS-medaljer och sex VM-medaljer har Marcus även hela 15 SM-medaljer i sin samling. Endast tre manliga åkare har tagit fler SM-medaljer – Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (17), Anders Södergren (16) och Mathias Fredriksson (16).

Vad som händer framöver är inget som Marcus har klart än.

– Jag behöver lite mer tid att låta bitarna falla på plats innan jag tar beslut om vad som väntar härnäst, säger Marcus Hellner, som alltså gjorde sin sista världscuptävling i Falun i mars, där han hade den åttonde snabbaste tiden i jaktstarten över 15 kilometer.

Marcus vill uppmärksamma alla som hjälpt och stöttat honom under hans skidkarriär.

– Jag är otroligt glad över de år som varit och för alla som jag har lärt känna under resans gång. Tack för att ni funnits där alla klubbarna och sponsorer, fans, landslag, familj och vänner.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *