Marcus Grate: ”Siktar självklart på guld”

Marcus Grate är kanske ett av Sveriges största medaljhopp till JVM i Rumänien på herrsidan. På måndag startar mästerskapet med Grates favoritdistans, sprint i fristil.  
— Jag siktar självklart på guld, säger Marcus till skidzonen.se. 

Marcus Grate tävlandes för Täfteå IK har mer eller mindre dominerat juniorsprintarna denna vinter. Han har vunnit två av tre sprintar och blivit tvåa i en. Han visade på nytt under SM-veckan i Piteå att han blir att räkna med framöver, där han slutade 9a bland seniorerna. Efter det blev han uttagen till världscupen i Stockholm i det nationella fältet men valde att stå över för att ladda inför JVM.

”Jag var för dålig”
Som ung blev det mest andra idrotter för den dåvarande stockholmaren. Innebandy, fotboll, friidrott och beachvolleyboll präglade ungdomen men 2005 när familjen flyttade från Stockholm upp till Umeå tog skidkarriären vid. Resultaten fick dock vänta till en början och han var långt ifrån toppen.

150603 Marcus Grate, Sverige, poserar fšr ett portrŠtt den 3 juni 2015 i …rnskšldsvik. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74111
Marcus Grate var ”för dålig” för Folksam cup i ungdomsåren men siktar nu på guld i JVM-sprinten! Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

— Västerbotten hade ju jäkligt bra ungdomar och jag var oftast sist på alla tävlingar. Jag fick inte åka Folksam Cup för jag var för dålig, säger Marcus som fortsätter berätta att det inte var förrän han började skidgymnasiet i Lycksele som utvecklingen kom. Som andraårsjunior vann han sin första juniorcup i sprint och fick därmed också åka juniorlandskamp.

— Sen dess har jag fortsatt utvecklats och blivit bättre i allt. I år har jag dessutom tagit ett stort kliv i distans.

Idag, onsdag flyger laget till Rumänien. Efter den hittills framgångsrika säsongen så siktar nu Grate högt inför JVM. Till och med högst.

— Förväntar mig en grymt rolig resa med förhoppningsvis lite medaljer till Sverige och jag siktar självklart på guld i sprinten, avslutar Grate.

Fem snabba med Marcus:

Främsta merit inom längdåkning: 2:a på J-landskamp 1:a Scandic cup sprinter 2:a JSM sprint

Dold talang: En jävel på beachvolleyboll

Förebild: Petter Northug och Peter Sagan

Favoritdistans: Sprint

Gör du om 10 år: Tävlar i Värdscuppen och OS 2026

 

Sveriges JVM och U23-trupp hittar du HÄR

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *