Längdskidor 2018: Här är datumen att hålla koll på

Blink Classics, 7-milarullen i Åmsele och Alliansloppet i Trollhättan. Trots att skidåkning kan kännas avlägsen i sommarvärmen så finns det massor med rullskidor att se fram emot redan de kommande månaderna. Och därefter drar världscupen igång igen. Vi har listat datumen för längdskidåkning att hålla koll på under resten av 2018.

Blink Classics – 1 augusti

Den 1 augusti är det dags för deltävling nummer två i långloppscupen på rullskidor. Den första deltävlingen, Olaf Skoglunds, gick av stapeln den 23 juni från Kragerø i södra Norge och vanns av Anders Malmøn Høst på herrsidan och Astrid Oyre Slind på damsidan.

Inför det andra loppet i tävlingen, Blink Classics, kommer stora namn som Krüger, Northug och Iivo Niskanen att ställa upp på herrsidan, medan det på damsidan troligtvis kommer bli en tät kamp mellan förra årets segrare Slind och polskan Justyna Kowalczyk.

7-milarullen – 18 – 19 augusti

För dig som vill testa hur formen är efter sommaren så är den nya tävlingen 7-milarullen i Åmsele den 18 – 19 augusti ett hett tips. Tidigare i år kom Vasaloppet och Svenska Skidförbundet överens om att loppet ska godkännas som seedningsgrundande till Vasaloppet.

Anmälan till loppet kan göras via 7-milas officiella hemsida.

Alliansloppet: 25 augusti

Alliansloppet i Trollhättan i slutet av augusti är en av årets höjdpunkter för alla som åker rullskidor. Loppet är världens största tävling i rullskidor och dessutom, precis som 7-milarullen, seedningsgrundande för Vasaloppet. Hela 10 000 åkare deltog i loppen 2017 och inget tyder på att det kommer bli mindre i år. Loppet är i tillägg även den tredje deltävlingen i Guide World Classic Tour.

Motionsloppen drar igång från klockan 10:00 och tävlingarna börjar vid 13:40. För dig som inte har möjlighet att ta dig till Trollhättan så kommer Alliansloppet att ha en livestream på sin officiella hemsida. Mer information om detta kommer inom de närmsta veckorna.

Fiemme Rollerski Cup: 16 september

Den sista deltävlingen i Guide World Classic Tour avgörs i Val di Fiemme i Italien den tredje helgen i september. Förra året blev det Ilja Tjernousov och Justyna Kowalczyk kammade hem segern.

Tävlingen i Val di Fiemme sätter även punkt för rullskidor-säsongen 2018.

Världscupen 2018: start 24 november

Efter Fiemme Rollerski Cup är det 2,5 månaders uppehåll utan några större tävlingar. Men i slutet av november är det äntligen dags för världscupen 2018/2019 att dra igång. Flera spelbolag som erbjuder betting har redan gett ut odds på de olika åkarna inför säsongen. Storfavorit på herrsidan i år är regerande mästaren och blott 21 år gamla Johannes Høsflot Klæbo, medan Therese Johaug, som är tillbaka efter dopingavstängningen, är solklar favorit på damsidan.

Nedan är samtliga datum för världscupen i längdskidor 2018:

·         24 – 25 november: Ruka, Finland

·         30 november – 2 december: Lillehammer, Norge

·         8 december: Beitostølen, Norge

·         15 – 16 december: Davos, Schweiz

·         29 – 30 december: Tolbach, Italien

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *